Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivál

2022.06.01. 12:00

Közös gondolkodásra buzdít a költészeti fesztivál

Szimpóziumok, író-olvasó találkozók, elő­adások és zenei események váltakoznak a helyszíneken.

Bódisz Attila

Forrás: Bódisz Attila

A hétfő esti sárospataki megnyitóval második alkalommal indult útjára a Rimay János Alapítvány által megszervezett Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivál. Ezen a magyar ajkú költők mellett a visegrádi négyek országainak poétái találkoznak egymással. 

Szimpóziumok, író-olvasó találkozók, előadások és zenei események váltakoznak az északkelet-magyarországi helyszíneken: Szerencsen, Vásárosnaményban, Mátészalkán, Széphalomban, Kisvárdán, Tokajban, Sárospatakon, valamint a szlovákiai városokban: Kassán és Nagykaposon. A programsorozat keretében kedden reggel megtartott előadás-sorozat segítségével a V4-ek történetéről, az északkeleti régió értelmiségképzéséről hallhattak a jelenlévők, valamint arról, hogy milyen helyzetben van a lengyel, cseh és magyar kortárs költészet. 

Papp Ferenc költő, a Rimay János Alapítvány kuratóriumának elnöke a program levezetőjeként elmondta: azért kapott helyet a költészeti fesztivál programjaiban ez a rendezvény, hogy azok a népek, amelyek itt, Európa közepén egymásra vannak utalva, ismerjék meg egymást, hiszen csak így lehet közös elképzeléseket megfogalmazni. Ezt a szellemiséget igyekeznek elvinni azokra a településekre, ahol a költészeti fesztivál valamelyik programjával megjelenik. 

Prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora bemutatta az immár alapítványi formában működtetett, körülbelül kilencezer hallgatóval működő oktatási-kutatási centrumot. Fontosnak nevezte, hogy a náluk végzett egyetemisták túlnyomó többsége a régióban marad, amivel jelentősen hozzájárulnak Észak-Magyarország értelmiségi képzéséhez. Hangsúlyozta: a diplomások megtartása kiemelten fontos a jövő szempontjából. Végül megjegyezte: hiánypótló az a küldetés is, amelyet a kortárs költők és a fesztivál szervezői jelenítenek meg Északkelet-Magyarországon. 

A Rimay költészeti fesztivál június ötödikéig tart, kedden két költészeti találkozót is rendeztek: Szerencsen és Nagykaposon. A fesztiválzáró eseményt június 5-én Sárospatakon a Szent Erzsébet Ház kertjében rendezik meg. Az eseményen fellép a fesztivál valamennyi költő résztvevője, a Kaláka együttes, a Mintha zenekar, Kubik Anna színművész, Kováts Marcell és Balog Erzsébet, valamint Zsapka Attila és Farnbauer Péter.

(A borítóképen: Papp Ferenc és prof. dr. Horváth Zita)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában