Egressy Béni Nemzetközi Vers-, Prózamondó és Versíró Verseny

2022.05.01. 17:30

Megyei kincs a szavalóverseny

Idén is sokan jelentkeztek a határon túlról is a rangos kazincbarcikai megmérettetésre.

Detzky Anna

Fotó: Picasa

Régi hagyomány Kazincbarcikán a névadó zeneszerző, író, színész születésnapja alkalmából megrendezett, a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma által szervezett Egressy Béni Nemzetközi Vers-, Prózamondó és Versíró Verseny. A rangos esemény két éve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba is bekerült.

Megjelentették a verseket

A rendezvényt huszonötödik alkalommal szervezték meg április 23-án, a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Dózsa György Tagiskolájában. A megmérettetésre a 7–18 éves korosztály nevezhetett be tíz kategóriában határon innen és túlról. A versíró verseny valamivel újabb kezdeményezés. 2015 óta hirdetik meg minden évben, amelynek díjazott alkotásaiból szép jubileumi kiadvány is készült.

Felvidéki, erdélyi diákok

– A korábbi évek bizonyítják, hogy szükség van rá, hogy a legjobb vers- és prózamondók egy rendkívül színvonalas irodalmi versenyen összemérjék tudásukat. Két éve a járvány miatt nem tudtuk megszervezni a rendezvényt. Örülök, hogy idén ezt semmi sem akadályozta. Az eltelt huszonöt év alatt több mint 40 iskolából négyezer gyermek vett részt a megmérettetésen – mondta Dienes Mária mindenkori szervező, Bessenyei György-díjas népművelő, a Kazincbarcikai Egyesületek Fórumának elnöke. – A területi elődöntőkön kiemelkedően szereplő diákok kaptak meghívást a kazincbarcikai döntőre. Az encsi körzet legjobbjai, továbbá Kazincbarcika és környéke. Szlovákiából: Rimaszombat és környéke, Rozsnyó és környéke, Szepsi és környéke, Tornalja és térsége, Fülek, valamint Erdélyből is érkeztek szavalók. A száztíz versenyzőből nyolcvan a határon túlról nevezett, akiket a helyszínen vendégül láttunk. A felkészítő tanárokkal együtt összesen kétszázan vettek részt a rendezvényen. Valamennyi induló oklevéllel térhetett haza. A versenyen eredményesen szereplő tanulók és felkészítőik pedig értékes könyvjutalmat kaptak.

Színház és kézműveskedés

A közönség és a fellépők számára is biztosítottak szórakozási lehetőséget.

– A Himnusz éneklésével kezdődött a találkozó, amivel a határon túli és anyaországi magyarok összetartozását fejeztük ki. Ezt követően Érsek-Csanádi István tanár úr köszöntötte a résztvevőket. Utána az Akkord Színpad színvonalas műsorát láthatta a közönség. Aztán kategóriánként kezdetét vette az izgalmas verseny. Közben a fellépők részére a Sajómenti Népművészeti Egyesület mesterei tartottak kézműves-foglalkozást. A versírókat pedig különteremben szakmai műhelymunkába vonta be Máténé Orosz Margit költő, tanár, újságíró. Az értékelés előtt megkoszorúztuk Egressy Béni emlékművét, amellyel 1814. április 21-ei születésnapjára emlékeztünk. Végül átnyújtottam a győzteseknek a kitüntetéseiket – számolt be a szervező.

(A borítóképen: Több mint száz induló vett részt a versenyen. Fotó: Szűcs Mara)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában