Bach Mindenkinek Fesztivál

2022.03.19. 15:30

Sorskérdések, zeneművekben (videóval)

Zenei kultúránk sokszínűségét ingyenes hangversenyeken mutatja be megyénkben is a Bach Mindenkinek Fesztivál.

Forrás: Kozma István

Fotó:

A barokk kor zenei géniusza, Johann Sebastian Bach munkássága lényegében a mai zenei kultúránk alapját jelenti. Hatalmas életművének darabjaival a legszélesebb rétegeket lehet megszólítani a legfiatalabbaktól a legidősebbekig. Ez indította útjára a Bach Mindenkinek Fesztivált, amely a géniusz örökségének sokszínűségét ingyenesen látogatható hangversenyeken mutatja be országszerte, sőt a fellépők önkéntes csatlakozásával már a Kárpát-medence magyarlakta településein is. 

 

A programhoz a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Kara és a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola is csatlakozott, így Miskolc mellett Sárospatakon és Alsózsolcán is tartanak hangversenyeket a következő hetekben. A tavaszi eseményeket a Zeneország varázslója címmel Bach életútjáról szóló zenés mesejáték zárja a miskolci Zenepalotában.

– A költő, Pilinszky János egy helyen azt írja: „Johann Sebastian Bach egy személyben volt szenvedő ember, könyörtelen diagnoszta és a gyógyító orvos.” Szavai érzékletesen megfogalmazzák azt a mély emberközpontúságot, ami átszűrődik a zenéjén – közelíti meg a zeneszerző művészetének lényegét Flach Antal művésztanár, a Miskolci Bach-hetek szervezője.

 

Bach a barokk kor gyermeke, amely korszakból leginkább a monumentális műveket, az ünnepélyes, a többtételes drámai-epikus kompozíciókat szokták kiemelni. Ezzel szemben Bach zenéjében sokkal több finom intimitás és belső szemlélődés fedezhető fel, ami ritkán érződik ki a korabeli társszerzők műveiből. Legyen szó akár a vele egy évben született Georg Friedrich Händelről, aki az oratóriumoknak és az operáknak volt nagymestere, vagy az ugyancsak ugyanabban az évben született Domenico Scarlattiról, aki csembalóra írt műveivel leginkább a virtuozitásra törekszik. Ez a zenei világ viszont annak az időszaknak a kezdete, amikor úgy tekintenek a zenére, mint nyelvre, amelyben a zenei figurák mint magasabb rendű „szavak” funkcionálnak. Olyan zenei megfogalmazásokkal élnek, amelyek összetettebb érzéseket fejeznek ki, a benyomásokat árnyaltabb módon közvetítik, és mindez jóval messzebbre is mutat az addigi zeneműveken.

 

– Figyelmesen hallgatva Bach zenéjét, ráérezhetünk, hogy az emberi lét olyan egyetemes sorskérdéseit feszegeti, aminek a saját korát is meghaladó mondanivalója van. Zenei nyelvezetének egyes elemei Beethoventől kezdve Liszten át még Bartók zenéjében is felfedezhetők. Mindig aktuális lesz, amíg értő és érző ember lesz a földön – fogalmaz Flach Antal.

A Bach Mindenkinek Fesztivál részletes programját a bachmindenkinek.hu internetes oldal közli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában