Bach Mindenkinek Fesztivál

2022.03.13. 17:30

Bach zenéje tölti be a Kárpát-medencét

Hatvan helyszínen százötven koncertet kínál idén a Bach Mindenkinek Fesztivál (BMF).

Bódisz Attila

Forrás: Bódisz Attila

Mindezt az eseménysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón, Sárospatakon jelentették be szerdán. 

 

Kovács Zalán László fesztiváligazgató hangsúlyozta: a programok harmadát külhoni magyar területeken rendezik meg, a háború miatt egyedül a kárpátaljai rendezvények maradnak el. A legtöbb koncertet az úgynevezett főidőszakban, vagyis március 16-a és 31-e között bonyolítják le, de valójában a zenei események egészen adventig tartanak – emelte ki. A március 16-i miskolci nyitókoncerten, a Zenepalotában a Miskolci Egyetem (ME) Bartók Béla Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak. 

 

Hozzátette: az elmúlt két esztendőben a pandémia miatt csak részben vagy online tudták megrendezni koncertjeiket. Idén azonban újra a legváltozatosabb helyszíneken a legkülönbözőbb zenei formációkban szólaltatják meg a zeneszerző-géniusz műveit, amelyekre a korábbi évek tapasztalatai alapján 40-60 ezer nézőt remélnek. A koncertek ingyenesek és esetenként családi programokkal párosulnak – közölte. Idén is lesz program a Sárospataki Református Teológiai Akadémián, amelynek rektora és rektorhelyettese, Enghy Sándor és Füsti-Molnár Szilveszter kiemelte: Bach zenéjének különleges világát az intézmény sajátos szellemi kisugárzása tovább erősítheti. Aros János, a város polgármestere kifejtette: a pandémia után és a háború okozta stresszes időszakban a lélek ápolására a zene a legalkalmasabb, ezért is örülnek a kezdeményezésnek. Sándor Zoltán miskolci karnagy dirigálja a rendezvényen az ME vonósaival fellépő pataki kórust is. Az egyetemi tanár kiemelte, Bach alap a zeneművészeti oktatásban, így hallgatóiknak fontos az ő műveinek közvetítése. Miskolcon terveznek óvodások és alsó tagozatos gyerekek számára is egy Bach életműve köré épített mesés előadást.

 

(A borítóképen: Bach zenéjéből Dombóvári János, a sátoraljaújhelyi Lavotta Kamarazenekar művészeti vezetője adott ízelítőt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában