Trianon 100

2021.11.29. 16:00

Építészetünk Trianon után – a határon túl

Trianon 100 emlékülést tartottak pénteken a Magyar Tudományos Akadémia miskolci székházában a B.-A.-Z. Megyei Építész Kamara és az MTA miskolci területi bizottságának szervezésében.

Hajdu Mariann

Bodonyi Csaba

Fotó: Bujdos Tibor

„Az emlékülés célja, hogy bemutassa, hogyan alakult az építészete a régióknak, amelyek Trianonnal elszakadtak az anyaországtól”, hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Bodonyi Csaba építész, az MTA miskolci területi bizottságának tagja, szakbizottsági elnök. A konferencián így a felvidéki, a kárpátaljai, az erdélyi és a vajdasági régió mutatkozott be, az előadó építész vendégek néhány példán keresztül mutatták be az elmúlt évek építészeti törekvéseinek legjavát.

Organikus építészet

Kelet-Szlovákia élő építészetéről beszélt előadásában prof. Pásztor Péter, a Kassai Műszaki Egyetem tanszékvezetője, aki hangsúlyozta, Makovecz Imre (1935–2011) építészt tartja a mesterének, így a saját munkásságára is az organikus építészet a jellemző, amelynek lényege, hogy az épület „természetesen” nőjön ki abból a helyből, ahová tervezték, alkosson azzal harmonikus, „szerves” egységet. Nemrégiben könyvet is adtak ki a régió vonatkozó építészetéről, ebből ismertetett példákat előadásában. A következő előadó Krcho János építész és művészettörténész volt, aki a borsi kastély – II. Rákóczi Ferenc szülőháza – rekonstrukciójáról, építéstörténetéről beszélt. A későbbi előadásokban többek között a kárpátaljai Ungvárról, erdélyi épített örökségekről, a Vajdaság városépítészetéről hangzottak el előadások.

A program végén az építészkamara épületében, a Kós-házban prof. Pásztor Péter és prof. Dévényi Sándor kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

(A borítóképen: Bodonyi Csaba nyitotta meg a konferenciát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában