Interjú Csoma-Simon Máriával

2021.10.07. 16:00

A könyvtár híd múlt és jelen között

Nem veszített évezredes fontosságából a könyvtár a papíralapú könyvek háttérbe szorulásával sem.

Balogh Csilla

Fotó: Kozma István

A technológiai fejlődés, az újabbnál újabb kihívások szinte minden területen forradalmasították és fontos kulturális intézményekké tették a könyvtárakat, amelyek ma már nem csupán a papíralapú információkat tárolják, hanem a digitálisakat is, és fontos közösségi színterekké is váltak. Az Országos Könyvtári Napok apropóján Csoma-Simon Máriát, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár megbízott igazgatóját kérdeztük a könyvtárak funkcióváltásáról és a társadalomban betöltött szerepéről.

Csoma-Simon Mária, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi
Könyvtár megbízott igazgatója

Miképpen változtak meg a könyvtárak funkciói az utóbbi, mondjuk, 20 évben?

A könyvtárak legfőbb funkciói továbbra is a kulturális javak és örökségek megőrzése, az ezekhez való egyenlő hozzáférés megteremtése és a tanulást segítő vagy megkönnyítő lehetőségek biztosítása. Az utóbbi időben felerősödött a könyvtárak közösségszervező szerepe. Rengeteg klub működik a könyvtárak keretein belül, különösen azokon a településeken, ahol nincs mód ezek megszervezésére.

Miképpen változtatták meg az új felhasználói igények a könyvtárak szolgáltatásainak körét?

Míg a 70-es, 80-as években a könyvkölcsönzés, a helyben igénybe vehető szolgáltatások adták a könyvtári szolgáltatások gerincét, addig az utóbbi idők technológiai fejlődése nyomán a távolról igénybe vehető szolgáltatások kerültek előtérbe. Ennek megfelelően most már online, bárhonnan be lehet iratkozni, könyvet hosszabbítani és előjegyezni. Míg 20-30 évvel ezelőtt a szükséges információért el kellett látogatni a könyvtárakba, addig ma már egy mobiltelefon segítségével bárki hozzáférhet ezekhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy az információk közötti eligazodás nem egyszerű feladat, de a könyvtárosok továbbra is segítséget tudnak nyújtani ebben.

Mi a dolga a könyvtárnak a digitális korban?

A legfontosabb feladat részt venni a folyamatban, elsősorban a nemzeti kulturális örökség részéhez tartozó és a helyismereti vonatkozású elektronikus anyagok feltárásában. Ezen anyagokat a lehető legrészletesebben kell feldolgozni és hozzáférhetővé tenni. Az utóbbi években több projekt is indult a magyar kulturális örökség digitalizálására, még szélesebb rétegek előtt megnyitva a lehetőséget megismerésükre.

A digitalizáció hatalmas kihívás, ám egyben lehetőség is…

Igen, ez bebizonyosodott a pandémia idején is. A fizikailag zárt könyvtárak a korlátozások ellenére is tudtak olyan szolgáltatásokat nyújtani digitális tartalmaik révén, amelyekkel segíthették a diákokat például. A könyvtárak ebben a nehéz időszakban is bizonyították: szerepük átalakulóban van, de nagyobb szükség van rájuk, mint valaha.

A digitalizáció forradalmasíthatja a könyvtárakról kialakult közgondolkodást is, melynek nyomán egy modern, XXI. századi feladatok ellátásra képes intézményként jelenhet meg az újabb generációk szemében is.

(A borítóképen: A könyvtárak szerepe megváltozott az elmúlt 20-30 évben)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/orszagos-konyvtari-napok-rendezvenyei-oktober-7-5883530/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában