megemlékezés

2021.09.01. 11:30

A nagy árvíz áldozataira emlékeztek Miskolcon

A természeti csapás 143 éve döntötte romba a várost.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Az 1878-as nagy miskolci árvízre emlékezett a város augusztus 31-én, a Szent Anna téren, az eseményt megörökítő emlékműnél.

„A Dunántúl felől nagy esők érték el Észak-Magyarországot 1878. augusztus 30-án. Először Eger, Óhuta, majd Diósgyőr és Miskolc következett, ahonnan Tállya, Golop és Mád felé vonult a vihar” – idézte fel a történteket Tamás Krisztián, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. munkatársa. „Mivel a felhőszakadás egyszerre nagy területet érintett, a Bükk hegységből lezúduló víz úgy felduzzasztotta a Szinvát és a Pece-patakot, hogy azok másnap, augusztus 31-én hajnalban kiléptek a medrükből. Álmukban lepték meg a polgárokat, és elpusztították Miskolc belvárosának nagy részét. A víztömeg meg-megszakadt az útjába kerülő hidakban, házakban, és magával sodorta azokat. Ezalatt percenként fél métert emelkedett az áradás, így a menekülés szinte lehetetlen volt. A város egyes részein 4-6 méter magasan állt a víz.”

A tragédiában 277 ember vesztette életét, és jelentős anyagi kár keletkezett. Több ezer ház dőlt össze, és a város épületeinek a fele megrongálódott. A környező településekével együtt az áldozatok száma a négyszáz főt is elérte. A miskolci kár 1 millió 700 ezer forintra rúgott.

A borsodi megyeszékhelynek saját erejéből kellett újjáépítenie a belvárosát. 1928- baan emlékművet állítottak az árvíz napja alkalmából a Szent Anna téren, amely Gárdos Aladár szobrászművész alkotása – hangzott el.

A keddi megemlékezésen koszorút helyezett el Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere, dr. Kovács Petra, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal hivatalvezetője, dr. Varga László MSZP-s országgyűlési képviselő, dr. Simon Gábor önkormányzati képviselő a Velünk a Város frakció nevében, Bajusz Gábor és Hollósy András önkormányzati képviselők a Fidesz–KDNP frakcióvezetőség nevében.

A hírhez tartozik, hogy lapunk Múltidéző című rovatában Reiman Zoltán kétrészes írásban idézi fel a nagy miskolci árvíz történetét. Az első részt most szombaton közöljük majd.

(A borítóképen: Az egykori tragédia részleteit Tamás Krisztián idézte fel a nagy árvíz emlékművénél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában