Színház

2021.08.02. 11:30

Színházi szezonzárás – küzdelmes évad, hűséges nézőkkel

Nehéz helyzetbe került a színjátszás, a létjogosultságáért küzd – értékelt Béres Attila igazgató.

Detzky Anna

Fotó: Vajda János

A két év múlva 200 éves Miskolci Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén, szombaton köszönetet mondott Béres Attila színházigazgató a társulat kitartásáért és a legnehezebb időkben is odaadó munkájáért.

Őrzik a közösséget

Ez rendhagyó társulati ülés, amelynek időpontja a magyar színháztörténetben példa nélküli – hangsúlyozta Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, utalva többek között arra, hogy a hagyományos nyár eleji zárás helyett most július végén fejezték be a szezont. A pandémia miatti körülmények más módon is előkerültek a beszédében:

„Ebben a rendkívül nehéz 12 hónapban mindenkinek tiszta szívemből köszönöm, hogy helytállt, és köszönjük a nézőknek, hogy nem felejtettek el minket. A mai világban nagyon leegyszerűsödött a kommunikáció, ezért nehéz helyzetbe került a színház és küzd a saját létjogosultságáért.”

A retinájába égett, amikor a Déjá vu premierjén hatszáz ember mutatott fel egy-egy papírszívet, ami az alkotók és a társulat szimbiózisát jelképezte: minden nehézség ellenére a Miskolci Nemzeti Színház és a nézői közösséget alkotnak. „Ennek megtartása a feladatunk” – mondta Béres Attila.

Az évadzárón ott volt Veres Pál polgármester is, aki egyebek között ezt mondta: „azt gondolom, hogy a kultúra nemcsak közösséget, hanem várost is tud építeni. Közel kétszáz éve a miskolciak elsőként köteleződtek el amellett a mai Magyarország területén, hogy kőszínházat építenek. Nekünk az a kötelességünk, hogy ezt az elkötelezettséget továbbvigyük.”

A várható programokról és az új előadásokról is megtudtunk néhány részletet.

Augusztus 24-én 10 órakor lesz az évadnyitó társulati ülés. E napon kezdődik el a négynapos Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál is. Belevágnak a Bolha a fülbe, valamint a Kasimir és Karoline című színdarabok próbáiba. Szeptember 17-én a Mágnás Miska operett, október 1-én a Déja vu, október 15-én a Bolha a fülbe vígjáték, december 17-én A Mester és Margarita, január 23-án a Bakaruhában bemutatója esedékes a Nagyszínházban. A Kamaraszínházban Kasimir és Karoline, Tartuffe és A revizor színrevitele várható. A Játékszínben a Miskolci Ba­lett a Tiltott ösvényeket mutatja be, valamint itt látható majd az Elektra és a Nóra.


Az évadban elismert társulati tagok:

Bodoky Márk: Soós Imre-díj

Görög László: Gábor Miklós-díj

Gáspár Tibor: a Magyar Mozgókép Fesztivál legjobb férfi főszereplője 2021-ben

Pascsenko Okszana: Nívódíj

Rusznyák Gábor: Déryné-díj

Seres Ildikó: Nívódíj

Varga Andrea: Nívódíj

(A borítóképen: Arcok az évadzáróról, előtérben Keresztes Sándor és Szegedi Dezső színművészek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában