CineFest

2021.08.22. 19:00

Filmek Határok nélkül

Kerényi László kettő, majd egy harmadik filmjét láthatja a közönség jövő szombaton és a CineFesten.

Hajdu Mariann

Fotó: Kerényi László

Határok nélkül címmel Kerényi László két dokumentumfilmjét vetítik augusztus 28-án (jövő szombaton) délután 2 órától Miskolcon a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében. Az első film a Fazekas általános iskola énekkarának japánbeli szerepléséről, a másik pedig egy országhatárokon átívelő gyermektalálkozóról szól.

– Az első film címe Virágos kerteken át, és 2007-ben készült – mondja lapunknak a dokumentumfilm-rendező. A Fazekas nagy múltú kórusára egy belgiumi kórusfesztiválon figyeltek fel japán szakemberek, így hívták meg őket az ötévenként rendezendő Nemzetközi Ifjúsági Kórusfesztiválra, Hamamatsuba. A japán kórusokon kívül norvég, cseh, lengyel, orosz és kínai együttesek mutathatták be tudásukat.

– Nem volt pénz az utazásra, úgy kellett rá szponzorokat találni – meséli a rendező. Végül ő járt sikerrel. Hamamatsuban van Suzuki-gyár, Yamaha-hangszer-, Kawai-zongoragyár, sőt Roland cég is. Többel is felvette a kapcsolatot, végül a Suzuki jelzett vissza, és adott az útra 1 millió forintot. Kerényi László is velük tarthatott, így készülhetett el a film.

– Nagyon izgalmas a város. Egy hatalmas kulturális központban tartották a fesztivált, ahol két fantasztikusan felszerelt koncertterem volt, az alagsorban pedig egy hangszermúzeum.

A központ előtti téren ugyanannak a Chopin-szobornak a másolata állt, mint ami Varsóban is látható. A film bemutatja a kórus kinti, hatalmas sikerét. Japánban ugyanis nagyon fontosak Kodály zenepedagógiai útmutatásai, ez ki is derül a filmből Chifuru Matsubara, a Tokiói Filharmónia Kórus vezető karmestere szavaiból.

Ifjúsági táborok

A másik film címe Összetartozunk, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára kiemelt fontosságú, országhatárokon átívelő cserekapcsolatokról szól. Az észak-magyarországi régió ifjúsági táborsorozatot indított a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok számára. Az első alkalommal Erdélyben, majd Kárpátalján rendezték meg az „Összetartozunk” tábort. 2009-ben a házigazda Miskolc volt. Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, a Vajdaságból és csángók lakta településekről is érkeztek magyar gyerekek. Az egyhetes tábornak minden alkalommal 100 lakója volt. 2010-ben a Vajdaságban, Muzslyán rendezték meg a negyedik máltai ifjúsági tábort, erről szól a film.

– A részt vevő diákokat arra kértem, hogy minden napra más-más gyerek írja le, mit csináltak, és olvassa fel nekem. A filmjeim egyik jellemzője, hogy egyedül forgatok, nincs szükségem riporterre, narrátorra, a képek, a történések magukért beszélnek.

Ez jellemzi azt a dokumentumfilmjét is, ami a hamarosan kezdődő CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon látható szeptember 15-én.

– A Földes-gimnáziumról szól, Nagy az én családom, Földes a címe. A nagy hírű iskolát a református Lévay- és a katolikus Fráter-gimnázium összevonásával hozták létre 1952-ben. Óriási tanáregyéniségek tanítottak ott. Többek között megszólal a filmben az akkor pályakezdő Kabdebó Lóránt, a diákok közül Koncz Gábor és Lukács Sándor színészek, valamint Seregély István egri érsek, aki a jogelőd Fráter diákja volt.

Kerényi Lászlóval a jövő szombati vetítés után közönségtalálkozón beszélgethetnek az érdeklődők a Béke moziban.

(A borítóképen: A Fazekas kórusa Japánban 2007-ben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában