Koncert

2021.07.10. 19:30

Muzsikával telik meg a tér

Vasárnap az Erzsébet téren játszik a 110 éves bányászzenekar.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Újra térzenei koncertre várja a hallgatóságot a 110 éves Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar. Július 4-én a II. János Pál pápa téren örvendeztette meg a diósgyőri városközpont lakóit, július 11- én, vasárnap pedig az Erzsébet téren játszanak népszerű dallamokat. Indulóval kezdenek, majd jönnek az operettslágerek, filmzenék, olyan dallamok, amelyeket a közönség szívesen hallgat és dúdolgat.

Németh Éva, a Bányász Kulturális Egyesület elnöke úgy fogalmazott az Északnak, régi hagyomány már, hogy a fúvószenekarok térzenét játszanak Miskolc különböző terein. Ötven évvel ezelőtt a városnak még három fúvószenekara volt, a vasas, a vasutas és a bányász. Mára azonban csak utóbbi maradt meg. Nemhogy Miskolcon, de az egész megyében nincs még egy olyan együttes, amelyik valamely foglalkozáshoz kapcsolódna. Ifjúsági zenekarok ugyan léteznek, de olyan tradicionális, mint a perecesi bányász, nincs.

– Évtizedekkel ezelőtt minden pénteken és vasárnap volt Miskolcon térzene. Napjainkból is nagyon hiányzik ez a fajta kulturális élmény. Véleményem szerint népszerű ez a műfaj, hiszen minden korosztály szívesen hallgatja, bár van, aki megmosolyogja, amikor ezt mondom. De akkor is azt gondolom, hogy vissza kellene hozni Miskolc utcáira a térzenét, a Szinva teraszra, Tapolcára és a Kossuth térre – sorolta Németh Éva.

Van utánpótlás

Azt is elmondta, hogy a zenekarnak jelenleg 22-25 tagja van. Közöttük ott zenélnek az igazi veteránok is, akik elmúltak 80 évesek, és valamikor a vasutas és a vasas zenekarban is játszottak. Szerencsére biztosított az utánpótlásuk, hiszen a fiatal tagok lelkesen vesznek részt az együttes munkájában.

– Tervezzük a 110 éves jubileum megünneplését is. Minden év végén rendezünk egy hangversenyt, valószínűleg ennek keretében emlékezünk majd meg a kerek évfordulóról – mondta végül az egyesületi elnök.

A vasárnapi térzene után még kétszer hallhatjuk a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekart. Július 18-án este 6 órától a Szinva teraszon, július 26-án szintén este 6-tól a tapolcai büfésornál.

(A borítóképen: Vasárnap délután 6-tól a miskolci Erzsébet téren szól majd a zene)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában