Miskolc irodalmi élete

2021.07.06. 09:30

Legendává váltak a történetek

Irodalmi élet a 19. században Miskolcon. Ha érdekli, négy előadást is meghallgathat erről az időszakről.

Hajdu Mariann

20200212 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Miskolci barangolások címmel nyílt Kovács Manyi festményeiből kiállítás a Zenepalotában. képen: Békési Gábor, a Herman Ottó Múzeum irodalmi muzeológusa és Kovács Manyi festő

Fotó: ÉM

A 19. századi Miskolc irodalmi élete lesz a témája Békési Gábor négyrészes sorozatának, amelynek első darabját ma délután 5 órától hallgathatják meg a Páholy 25 rendezvény részeként a színészmúzeumban.

– Előadás-sorozatom egy 16 részből álló rendezvény része, amit a Thália-ház (színészmúzeum) fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából rendez a Herman Ottó Múzeum – mesélte az előzményekről is az irodalomtörténész. – Az első kétszer négy alkalom a korszak komolyzenei életét és színművészetét mutatta be Flach Antal és Mikita Gábor előadásaival, most a szépirodalmi blokk következik.

Békési Gábor hangsúlyozza, a miskolci, kortárs, 19. századi irodalom – amely nem a századfordulókkal kezdődött és ért véget, hanem egy egységként körülbelül 120-130 évet foglal magában 1789-től az I. világháború végéig – e korszaknak a hangulatát, gazdagságát, kellemét, báját próbálja összefoglalni, néha kiemelve egy-két jelenséget, történetet.

Első alkalommal (a mai napon) összefoglaló módon keresztmetszetet ad a bő évszázadról. Elhangzik majd sok mára már legendává vált történet, és jó néhány mű részletét például az átutazó Kölcseytől a Hámort csodáló Petőfin keresztül az édesapját látogató Tompa Mihályig, a Miskolcon megdicsőülő Jókaitól az itt gyerekeskedő Gárdonyiig, a végső nyugalomra hazatérő Szemeréig vagy a felesége családjánál vacsorázó Móriczig.

Lévay József és Sassy Csaba

A sorozat második része (július 13., kedd, 17 óra) Lévay Józsefről szól majd: a költő élete az egész évszázadon végigívelt. Munkássága révén és a legnagyobb írók személyes ismerőjeként, barátjaként is ünnepelt költője volt korának.

A harmadik előadás (július 20., kedd, 17 óra) Sassy Csaba, a „miskolci nótafa” története, aki továbbvitte Lévay József emlékezetét. Az irodalomtörténész szerint a szerző nagyon népszerű volt akkortájt Miskolcon.

Az utolsó alkalmat (július 27., kedd, 17 óra) a miskolci nőíróknak (írónőknek) szenteli az irodalomtörténész.

– Nem véletlen, hogy egy teljes estét szánok emlékezetüknek – mondta. Kifejtette, jó néhány nevet tud felsorolni a jól ismert Kaffka Margiton túl. Reichard Piroska, Kosáryné Réz Lola, Hidvéginé Horváth Bóra, Szederkényi Anna, Geötze Anna, Lányi Sarolta saját korukban újságok tárcarovatai, sőt önálló kötetek szerzőiként voltak ismertek.

– Ma már keveset tudunk róluk, műveik nem elérhetőek, bár életművük feltárása elkezdődött. Jó lenne, ha ez tovább folytatódna, és többük életútja válhatna ismertté számunkra – jegyezte meg Békési Gábor.

(A borítóképen: Békési Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában