Kiállítás

2021.06.25. 08:00

Helyi kulturális kincseket is bemutatnak Kékeden

Tájképekkel kezdte, inspirációt képek, könyvek, régi képeslapok adtak számára.

Pap Gyula

Fotó: Olvasónktól

A turisztikai szezon részeként a természeti szépségek mellett a kékedi önkormányzat igyekszik helyi kulturális kincseket is felmutatni. Ennek keretében számos kiállítást rendeznek a helyi galériában, elsőként hamarosan Spisák Istvánné (Maczega Erzsébet) mutatkozik be. „1949. december 12-én születtem Tornyosnémetiben. Már gyermekkoromban is vonzódtam a művészet és a természet alkotta szépségekhez. Megláttam a kenyérben, felhőkben különféle alakokat, tájat, állatokat. Sok-sok évig mindenfajta kézimunkázásban teljesedett ki a kézügyességem” – idézte fel Erzsébet, majd hozzátette: „Amíg nem kezdtem el aktívan festeni, addig mindig valami megfoghatatlan ürességet éreztem magamban.”

Új technikákkal

– A rajzolás, festés gyerekkori szeretete után kíváncsian érdeklődtem a ceruza, akvarell, tempera használata iránt – tájékoztatott az amatőr művész. – Az első jelentős lépcsőfok 1996-ban történt, amikor rokkantnyugdíjasként vásznat és ecsetet ragadva, autodidakta módon elkezdtem használni az olajfestéket. Tájképekkel kezdtem, inspirációt képek, könyvek, régi képeslapok adtak számomra. Festési technikámat újságokból, könyvekből, saját kísérletezéseimmel fejlesztettem egyre magasabb szintekre. A pasztellfestést is kipróbálhattam egy helyi tábor keretein belül, sőt egy érdekes és ritka, különleges fára ragasztott tojáshéjra festettem csendéletet. Amatőr kiállításom több helyen volt már, képeim több önkormányzati iroda falát díszítik. Legfőképpen a szájjal- és lábbal festők inspiráltak, belőlük merítettem ihletet. Újra és újra elfog a késztetés, hogy az olajfestészetben furnérlemezre, vászonra újabb technikákat, képeimben a változatosságot, sokszínűséget mutathassam be. Festményeimmel legfőképp családomat örvendeztetem meg, de szívesen fogadok látogatókat, és egy kis „tárlatvezetést” tartok a kedves érdeklődőknek.

(A borítóképen: Spisák Istvánné alkotás közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában