előadások

2021.05.25. 16:00

Zene, szerelem, társasági élet

Milyen volt Miskolc a 19. században? 16 előadás mutatja be a színészmúzeumban.

Hajdu Mariann

20200108 Miskolc Színészmúzeum. A múzeum a miskolci színház múltját, művészeinek életpályáját dokumentálja és mutatja be a közönségnek. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet (MN) képen: Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus

Forrás: ÉM

Fotó: Teknős Miklós

Már kedden elkezdődik az a 16 előadásból álló rendezvénysorozat, amellyel a Thália-ház (színészmúzeum) fennállásának 25. jubileumi évfordulóját ünnepeli a Herman Ottó Múzeum, tudtuk meg Vámosi Katalin művészettörténésztől, a programsorozat szervezőjétől. A sorozat előadásai a korszak kulturális, művészeti és művelődéstörténeti világába kalauzolják az érdeklődő látogatókat. Mindegyik tematikai programsor négy-négy előadással jelentkezik, melyeken belül egy-egy jelentősebb személyről, pályájáról, életéről, a hozzá kapcsolódó történetekről, eseményekről és a társasági színterekről szólnak a prezentációk.

A sorozat első négy előadása Flach Antal zenetörténész Hangászok Miskolc romantikus zenetörténetéből címmel hallgatható meg, az első közülük kedd délután 5 órától, amely az emődi születésű, de életének hosszabb időszakát Miskolcon élő Fáy Antal zeneszerzőről szól. Amellett, hogy tevékeny résztvevője volt a megye politikai életének, maradék idejét a zenére fordította. Népdalai, magyar nótái hamar átmentek a nép ajkára, habár általában rendkívül nehéz, komplikált szerkezetű zongorazenét írt: ösztönös technikáját még Liszt Ferenc is megcsodálta. Anekdoták formálta alakját az egykori (Minorita téri) kúria épületébe képzelve idézzük fel, ahol később az első városi zeneiskola is működött.

Jövő héten (május 28., péntek, délután 5 óra), Reményi Ede hegedűművész, június 1-én, kedden Pap Dezső zeneszerző és karnagy, június 8-án Miskolci dalok és dallamok lesz a téma.

Ezt követően Mikita Gábor színháztörténész Szerelmi levelező – Műfajteremtők című négy előadása, majd Békési Gábor irodalomtörténész Miskolchoz kötődő írók a 19. században előadásai, utána pedig Vámosi Katalin művészettörténész A társasági élet színterei a 19. században című előadásai lesznek, a 16 előadásból álló programsorozat augusztus 24- én, kedden zárul.

A múzeum látogatása az intézmény biztonsági protokollja szerint történik, azaz védettségi igazolvánnyal lehetséges. (Részletek a múzeum honlapján.)

(A borítóképen: A színészmúzeum számtalan program helyszíne)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában