új vezető

2021.05.06. 17:30

Modern intézményként a mai kort szolgálná

Váltás a Miskolci Kulturális Központ élén. Nehéz időkben kezd, pezsgést akar az új igazgató.

Bujdos Attila

Fotó: Ádám János

Új ügyvezetője van a Miskolci Kulturális Központnak. Majorné Bencze Tünde okleveles közgazdász, művelődésszervező pályázata alapján 2021 márciusában nyerte el a megbízást.

Küldetésszerű késztetés

A kultúra és a művelődés-közösségfejlesztés iránti elkötelezettsége az oka, hogy pályázott az állásra. Ez volt a válasza, amikor azt kérdeztem: miért szeretett volna MKK-igazgató lenni.

Az ismert körülmények: pandémia van, ami a kulturális ágazatot különösen sújtja. A kulturális központ idei költségvetését 81 millió forinttal – több mint 18 százalékkal – vágta vissza az önkormányzat. Nem ismertek a munkája kereteit kijelölő elgondolások sem: bár 2019-ben Veres Pál akkori polgármesterjelölt és az őt támogató politikai és civil közösség azzal a vállalással kampányolt, hogy tíz évre szóló kulturális koncepciót készítenek, ennek mostanra még a tervezete sem vált ismertté.

– Mindig Miskolcon éltem. Szeretem a városomat. Az eddigi munkáim a kultúrához kötnek. Ez a magánéletemnek is része. Nem csak magam miatt fontos ez a lehetőség a számomra. Küldetésszerű késztetés, hogy részt vegyek benne, és alakítsam. Erre a Miskolci Kulturális Központban elég nagy lehetőségem nyílik. Ezért döntöttem úgy, hogy szeretném megpróbálni. Felmértem, hogy ez mekkora felelősség és feladat. Az első jelek biztatóak, nem érzem úgy, hogy rosszul tettem – indokolta a döntését.

A starthelyzettel kapcsolatban elismerte: valóban sokkal kisebb a költségvetés az egy évvel korábbinál. Azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot írt ki, hogy a kulturális területek pótolhassák a koronavírus-járvány miatti kieséseket, és a miskolci önkormányzat 85 millió forint támogatást nyert, melyből a Miskolci Kulturális Központ is részesül. Hogy miként és milyen elvek szerint, ennek a szempontjait a pályázati feltételben szabottak alapján most dolgozza ki az önkormányzat. Ezenkívül összértékben több mint 300 milliós pályázati támogatással rendelkeznek, melyet az intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére és programok megvalósítására költhetnek. Rendezvényeik csupán a pandémiás helyzet korlátozásai miatt nem valósulhattak meg, de ha megtörténik a nyitás, készen állnak a terveik megvalósítására, így lesznek saját bevételeik – nevezte meg a szerinte a szűkösebb költségvetés ellenére bizakodásra okot adó körülményeket. Korábbi, halasztott rendezvényekkel kapcsolatban kiadások nem terhelik az intézményt – derült ki még a beszélgetésünkből.

Nem versenytársak

Az önkormányzat kulturális koncepciójának kidolgozásáról ezek hangzottak el: folyamatban van. Hogy hol tartanak vele, az nem világos. Majorné Bencze Tünde így világította meg a helyzetet:

– Az első lépés volt a szereplők kiválasztása, a kultúráért dolgozó szervezet és fórum kialakítása. A politikai szereplők és a kulturális és turisztikai intézmények vezetőinek együttműködése, a kulturális kabinet működik. Feladatunk a város kulturális életének újjáépítése, elsődleges célunk, hogy Miskolcot visszategyük Európa kulturális térképére. Nagy hangsúly van azon, hogy a város kulturális intézményei együtt tudjanak működni. Nem a versenytársi helyzet, hanem egymás segítése, támogatása a követendő. Ez nekem is feltett szándékom. Szívesen együttműködöm mindenkivel, aki tenni kíván Miskolc kulturális életének fejlődéséért.

Felvetettem: a városban terjedő hírek szerint jelentősen átalakulhat a művelődési hálózat. Forrásaink tudni vélik, hogy az MKK intézményi szinten kaphatna szerepet a képzőművészeti élet szervezésében. És az operafesztiváléban is, ha a város nem tudná, vagy nem akarná fenntartani a Bartók Pluszt szervező saját cégét. Erre így reagált:

– A Bartók Plusz Operafesztivállal alakulóban van az együttműködésünk. Kesselyák Gergely fesztiváligazgató keresett meg, együttműködést ajánlva, segítséget kérve – mi erre nyitottak vagyunk. És egészen biztos, hogy az Operafesztivál fennmaradásában a Miskolci Kulturális Központnak is szerepe lesz hosszú távon.

Hogy ez mit takar, erről azt hallottuk tőle: jogi és pénzügyi döntés még nem született.

Új közönség, új szemlélet

A helyi kultúra jelenéért és közeli jövőjéért felelős tanácsnok, az ágazat ma legbefolyásosabbnak tűnő embere, Borkuti László korábbi nyilatkozataiban azt vetítette előre: szeretné visszahozni a művészetek, a művelődés nagy időkre jellemző rangját. A hetvenes-nyolcvanas évekre jellemző pezsgést, sokszínűséget említette kiindulási pontként, lehetséges célként. Ennek szervezésére nem látni megfelelőbb szervezeti hátterét a Miskolci Kulturális Központnál. Ugyanakkor nem látni az aranyidők mai változatának megteremtésére az anyagi fedezetet. Miből lenne megint olyasmi, mint például egykor a Kaláka fesztivál, a muzsikáló udvar, a Miskolci Új Zenei Műhely volt, art mozi több helyszínen, a Felvinczy Attila-szervezte magas minőségű jazzélet, a Hegyi Árpád Jutocsa nevéhez köthető Magyar Színházak Fesztiválja – hoztam szóba.

Majorné Bencze Tünde:

– A város ezzel kapcsolatos elgondolásai nem esnek távol az én elképzeléseimtől: legyen több kulturális program, sok embert érintő, látványos rendezvény. A kultúra több helyszínen legyen jelen a városban. Ehhez viszonylag szabad kezet kaptam. Valóban szűkösek most a források, de nem az a cél, hogy ez így is maradjon. Az önkormányzat keresi a lehetőségeket, hogy ezen tudjunk változtatni. Én is ezt teszem. A működési költségeinket a várostól kapott támogatás fedezi. Biztosnak látszik, hogy szükség lesz észszerűsítésre. Adott a működő infrastruktúra, a szakmailag felkészült munkatársak. A pályázati forrásaink sok tételt fedeznek, ami sok program megvalósításához elegendő. Van nagyon sok lekötött szerződésünk és amint megtarthatjuk azokat, a jegybevételeket visszaforgathatjuk újabb rendezvényekre. Nem biztos, hogy mindazt, amit szeretnék, meg tudunk valósítani idén, de bízom a folyamatos fejlődésben: ha most nem, majd a következő években. És remélem, nem tart örökké a pandémia. Én is szívesen emlékszem az egykori kulturális programokra. De a nagy idők rendezvényeit egy az egyben visszahozni már nem tudom. Sok minden változott. Sok idő eltelt azóta. A közönség egészen új. Nem vetném el a régi kapcsolatok felelevenítését, új alapokra helyezését. Építkezhetünk a múltból, de azt szeretném, ha a Miskolci Kulturális Központ modern intézményként a mai kort szolgálná.

Mi mennyi?

Míg 2020-ban 431 millió forintot juttatott a miskolci önkormányzat az MKK-nak, 2021-ben működési kiadás címén ez már csak 350 millió forint.

Hogy ez mire elég, ehhez a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. gazdálkodására vonatkozó 2019-es, a társaság által nyilvánossá tett utolsó mérlegéhez tudunk viszonyítani.

Itt nincs külön soron feltüntetve az önkormányzattól kapott összeg. Azt látni viszont, hogy a társaság értékesítési nettó árbevétele 398 millió forint volt. Az egyéb bevételek összege 518 millió forint. A személyi jellegű ráfordítások összege 359 millió forint (ez több mint amennyit az önkormányzat 2021-ben a város költségvetéséből a kulturális központnak juttat).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában