jazzköntösben

2021.05.19. 12:00

Bartók-opera, új formába öntve

A kékszakállú herceg vára új változatát a nyári Zempléni Fesztiválon mutatják be.

Fotó: Éder Vera

Bartók Béla életművének újabb fontos darabjából készített dzsesszátiratot Sárik Péter.

Így is szerethető

A zeneszerző és zongorista korábban az X Bartók című lemezen dolgozott fel ismert, népszerű Bartók-darabokat a triójával. Ezzel a produkcióval vendégszerepeltek az utolsó Bartók Plusz Operafesztiválon – az előadók meghódították a közönséget.

Erről a környékről érkezett az inspiráció a folytatáshoz, mesélte el a napokban az állami hírügynökségnek Sárik Péter: „Kesselyák Gergely, a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója 2019-ben kért fel minket arra, készítsünk dzsesszátiratot a 2020-as rendezvényre Bartók egyetlen operájából. Rögtön igent mondtam, nem sejtve, milyen nehézségekkel jár ez”.

Lemezen is rögzítették

Mint ismert: 2020-ban elmaradt az operafesztivál, és idén sem rendezik meg. A kékszakállú herceg vára átirata viszont időközben elkészült, a trióval, két operaénekessel – Cser Krisztiánnal és Miksch Adrienn-nel, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar vonósaival lemezen is rögzítették. Az élő bemutatóval az alkotók nem távolodnak el nagyon ettől a térségtől: augusztus közepén, a Zempléni Fesztiválon mutatják majd be a tervek szerint.

A zeneszerző szerint Bartók 110 éve írt operája örök érvényű, kortól független problematikát dolgoz fel, egy nő és egy férfi félresiklott kapcsolatát. Így értelmezi az operai történetet: „tragikus végű játszmának látom két ember között. Kékszakállú reménnyel telve fogadja várába a fiatal és törékeny Juditot, akiben erősebb a kíváncsiság a szeretetnél, miközben a herceg a nőiséget, a gondoskodást várná el tőle. Judit mindent tudni akar a herceg múltjáról, de túl messzire megy, és így szomorú vége lesz a történetnek”.

Felmerült, hogy voltaképpen kinek készült az átirat, mi a célja az új változatnak.

„Azok, akik nem hallgatnak komolyzenét és Bartók műveitől is idegenkednek, más köntösben és helyzetben talán megszeretik ezt a nem könnyű, de csodálatos világot” – mondta erről a zeneszerző, zongorista.

(A borítóképen: Sárik Péter a zongoránál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában