könyvtár

2021.04.16. 18:00

Az emberek a járvány idején is olvasnak

A könyvtárosok életét is megnehezítette a koronavírus, volt, hogy távmunkában kellett dolgozniuk.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Április 14-én volt a könyvtárosok világnapja. Ez elmúlt év az ő számukra sem volt könnyű, hiszen a veszélyhelyzet miatti rendelkezések a kulturális és művelődési intézményeket is érintették.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi könyvtár 7 fiókkönyvtára és 331 kistelepülési könyvtára várta a járvány előtt az olvasókat, de aztán a vírus miatt minden megváltozott.

– A legfontosabb változás az volt, amikor teljesen be kellett zárnunk, és az olvasók egyáltalán nem látogathatták a könyvtárakat – mondta Prokai Margit, az intézmény igazgatója . – Ez tavaly és az idén is megtörtént. Amikor lehetett, igyekeztünk részlegesen nyitni, ami azt jelentette, hogy elindítottuk ugyan a kölcsönzést, de csak a könyvtáraink ajtajában lehetett átvenni a könyveket és a dokumentumokat, az igényeket pedig előre le kellett adni telefonon, e-mailben vagy online módon. Szerencsére a könyvtárosaink leleményesek, így nagyon sok online programot szerveztek különböző eseményekhez kapcsolódóan: költészet napja, Ünnepi Könyvhét, magyar kultúra napja, magyar széppróza napja. Ezek olyan programok voltak, amelyek ugyan nem pótolják a személyes találkozást, de azért megemlékezést nyújtanak a neves napokról – sorolta Prokai Margit.

Távmunkában

Mint mondta, a könyvtárosok a szigorítások idején is dolgoztak, hiszen ebben az időszakban nekik kellett összegyűjteniük a könyvespolcokról az olvasók által igényelt könyveket, dokumentumokat, amelyeket normál nyitvatartás esetén az olvasók maguk is megtalálnak. Volt olyan időszak is, tavaly ősszel, amikor távmunkába kényszerültek a könyvtárosok, főleg a 60 év felettiek és a krónikus betegek, hogy kisebb legyen a fertőzésveszély. A második hullámban a 103 munkatársból 14-en betegedtek meg. A harmadik hullámban már egy kicsit kevesebben, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy már sokan megkapták legalább az első védőoltást.

– Személyesen még mindig nem lehet bejönni a könyvtárba, de hétfőtől már leadhatják a kölcsönzési igényeiket az olvasók, és eljöhetnek az előjegyzett könyvekért. Ha kinyithatjuk az intézményeinket, akkor az online rendszer nem él tovább, de természetesen ha egy-egy olvasónk igényel ilyet, akkor a könyvtárosaink tudják teljesíteni a kérését – jelezte Prokai Margit.

Digitalizálnak

Hangsúlyozta: 2007 óta nagy figyelmet fordítanak különböző dokumentumok digitalizálására, ennek köszönhetően már sok minden hozzáférhető digitálisan. Többek között a megyei napilapok mint az Észak-Magyarország több évfolyama elérhető, és kereshető is. Ezt sokan használják, kutatják a napilapokat. Ezek mellett a kisebb nyomtatványokat, a képeslapokat, a plakátokat is digitalizálták. A munkatársak ezeket is feldolgozták, lehet keresni a tartalmukra, a teljes szövegre és a katalógusban is.

– A munka természetesen folytatódik, igyekszünk helyi szerzők műveit digitalizálni, illetve olyan közérdekű folyóiratokat, időszakos kiadványokat, amelyek a helytörténeti gyűjteményünkben megtalálhatók – tette hozzá az igazgató.

Kérdeztük tőle azt is, hogy többet költenek-e majd azokra a könyvekre, melyekről az online kölcsönzés idején kiderült, hogy keresettek. Prokai Margit jelezte: mindig vannak toplistás könyveik, és ezt a kollégái folyamatosan figyelik. Félévente megnézik, mely könyvek forogtak gyorsan. Ezek egy része bestseller, népszerű, szórakoztató irodalom, de követik a többi kötet keresettségét is, és ha valamelyikből kevés példány van, akkor annak igyekeznek növelni a példányszámát, ha még kapható a mű. Másik megoldás, hogy könyvtárközi kölcsönzéssel biztosítják az olvasók számára.

Gyerekek és nyugdíjasok

Az olvasás népszerűségével kapcsolatban megtudtuk, korosztályonként változó.

A gyermekek körében rendkívül népszerűek a meséskönyvek. A könyvtárak már a babákat is igyekeznek a könyvekhez szoktatni, és a gyerekek rendkívül hálás könyvtárlátogatók. A tizenéveseknél tapasztalható némi visszaesés, viszont a felsőoktatásban részt vevő fiatal felnőttek újra visszatérnek a könyvtárba, hiszen tanulmányaikhoz szükségük van a könyvekre, különböző dokumentumokra. A nyugdíjas korosztály pedig rendszeresen jár könyvtárba, vannak, akik naponta, mert a napilapokat is ott olvassák el. Ők szívesen vesznek részt a könyvtári programokon is, hiszen jobban ráérnek, mint a dolgozó korosztály.

A legnagyobb rendszer

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és városi Könyvtár megyei hatókörű és városi könyvtár. Ez azt jelenti, hogy a megyében 331 kistelepülés tartozik az intézményhez. Olyan kistelepülések, ahol nem haladja meg a lakosok száma az 5500-at, és csatlakoztak a könyvtárellátási szolgáltató rendszerhez.

– Az ő számukra mi szerezzük be a könyveket, a folyóiratokat, a számítástechnikai eszközöket, mi szervezünk nekik programokat is. Tehetjük ezt azért, mert a megyei hatókörű városi könyvtárak állami támogatást kapnak ehhez a munkához. Országosan a mi rendszerünk a legnagyobb – tette hozzá az igazgató.

https://boon.hu/kultura/helyi-kultura/a-konyvtaros-maga-az-elette-valt-vers-5364952/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában