felújítás

2021.01.20. 13:30

Tavasszal már az új templomban

A tervek szerint áprilisban birtokba veszik Mezőkövesden az új református templomot.

Fotó: Gordos Attila

Mezőkövesd új református templomának munkálatai még 2019 februárjában indultak el. A kivitelező Szilvási Építő Kft. 2019 végére szerkezetkészre építette a létesítményt. 2020-ban elvégezték a nyílászárók behelyezését, az épületgépészeti munkák nagy részét, az aljzatbetonozást és a padlófűtés kialakítását is.

Az utolsó fázisban

– Jelenleg az új templomunk készültségi szintje meghaladja a 80 százalékot. A padló- és falburkolási munkák, valamint a gépészeti és egyéb eszközök felszerelése van még hátra – mondta el Gordos Attila, az Egervölgyi Református Egyházmegye esperese.

December 22-én felhelyezték a harangot az új templom tornyába. A harang Kor­rentsch Márk munkáját dicséri, amelyet még 1861-ben az egri protestáns egyház javára készített. A 46 cm átmérőjű, 47 cm magas harangon az alábbi felirat látható: „Ti mindnyájan egy vagytok a Jézus Krisztusban Gal. III:28 Az egri evang: protestans egyház javára örök emlékül Mahr Ferenc és neje Gilányi Borbála 1861”.

– Már a harang felhelyezésekor is jelen volt a presbitérium minden tagja. Meghatódottan, szinte könnyezve figyeltük az eseményeket, hogy az új templomunk új tornyában megszólal a régi harangunk. Csodálatos érzés volt számunkra. Abban reménykedünk, hogy az új templom a gyülekezeti alkalmaink megújulását is hozhatja – tette hozzá Gordos Attila.

Az esperes azt is elmondta, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor áprilisban birtokba tudják venni a templomot. Hozzátette, ha

a járványhelyzet engedi, akkor szeretnének egy nagyszabású átadóünnepséget is rendezni. Első ütemben, még 2017-ben 200 millió forint támogatást kapott a református egyház a kormányától a templom megépítésére, majd a második ütemben további 300 millió forinttal egészült ki ez a támogatás, amelynek köszönhetően elkészülhet a templom, a gyülekezeti ház, illetve több kiszolgálólétesítmény is.

(A borítóképen: Már a harang is a helyére került)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában