Évforduló

2021.01.09. 15:00

Százéves a magyar tornászbajnok

Keleti Ágnes öt aranyérmével a harmadik a magyar ranglistán.

Mező István

Budapest, 20200120 A 99 éves Keleti Ágnes tornásznőt köszöntötték A 99 éves Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznő, a Nemzet Sportolója, Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője, a nyári olimpiák legidősebb aranyérmese a budapesti UTE atlétikai tornacsarnokban, ahol születésnapja alkalmából köszöntötték. Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Forrás: MW

Fotó: Knap Zoltán

Éppen szombaton 100 éve, 1921. január 9-én született Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője.

Rendkívüli élet, rendkívüli pálya

Ő a legidősebb élő olimpiai bajnok, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Eredetileg Klein Ágnes néven született, zsidó családban, s csak később vette fel a Keleti nevet. A Nemzeti Torna Egyletben kezdte meg pályafutását, s már 1939-ben, 18 éves korában bemutatkozott a magyar válogatottban, s egy év múlva már magyar bajnok volt. A világháború miatt elmaradt az 1940-es, és az 1944-es olimpia, ahol elvileg már versenyezhetett volna, csakhogy az akkori zsidótörvények miatt még az egyesületben sem engedték versenyezni.

A háborút, hamis papírokkal, Szalkszentmártonban vészelte át. Az 1948-as londoni olimpiára készülő válogatott tagja volt, de egy szalagszakadás miatt nem vehetett részt az olimpián. Első olimpiai szereplésére 1952-ben, Helsinkiben került sor, s itt szerezte első aranyérmét, talajtornában. Négy év múlva, a melbourne-i olimpián, már 35 évesen (!), négy aranyérmet szerzett. Hármat egyéniben, valamint a kéziszercsapat tagjaként. (Csak összehasonlításként, az utolsó magyar női tornász olimpiai bajnokunk, Ónodi Henrietta, 18 évesen lett aranyérmes). Bár nem végeztem részletes kutatást, de nem hinném, hogy van még egy olyan női tornász, aki 35 évesen nyert négy aranyérmet! Sőt, a magyar olimpiai bajnokok között sincs senki, aki egy olimpián négy aranyérmet szerzett volna.

Keleti Ágnes, az öt aranyérmével a magyar ranglistán a harmadik helyen áll. Három kardvívó, Gerevich Aladár (7), Kárpáti Rudolf (6) és Kovács Pál (6) előzi meg. Öt aranyérme van még Egerszegi Krisztinának, valamint Kozák Danutának is. Az 1956-os olimpia után Ausztráliában maradt, majd egy év múlva Izraelben telepedett le. Itt főiskolai tanár és edző lett, és sokat tett az izraeli tornasport fejlődéséért.

A rendszerváltozás óta lényegében szülőhazájában, Magyarországon él. 100. születésnapjára jelent meg két sportújságíró, Dávid Sándor és Dobor Dezső könyve „KELETI 100” címmel. A reprezentatív kiadvány méltó a nemzet sportolójához.

(A borítóképen: Keleti Ágnes – könyv tiszteleg a sportoló előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában