Komolyzene

2021.01.17. 16:30

Otthon maradós koncert világsztárral

Szabadi Vilmos világhírű hegedűművész lép föl a Miskolci Szimfonikus Zenekar online hangversenyén.

Hegyi Erika

Fotó: MW

A zenekedvelő közönség otthonából élvezheti január 28-án a Miskolci Szimfonikus Zenekar online koncertjét.

Az esten Mendelssohn három zseniális alkotását hallhatják, melyekben érezhető a német zeneszerző barokk zene iránti tisztelete, valamint érett, sajátos művészete.

A koncerten vezényel Antal Mátyás, Liszt Ferenc- és Bartók–Pásztory-díjas magyar fuvolaművész, karmester, a szólista Szabadi Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész lesz. A hangverseny helyszíne a Művészetek Háza. A rendhagyó esten Mendelssohn művei csendülnek föl: a Szentivánéji álom kísérőzenéjéből egy részlet, az e-moll hegedűverseny és az A-dúr, Olasz szimfónia.

A koncert megtekintése és meghallgatása díjtalan. A közvetítés elérhető a Filharmónia Magyarország YouTube- és Facebook-csatornáján is.

Cremonai mesterhegedűn

A zenekar arról is tájékoztatja a közönséget, hogy a novemberben és decemberben elmaradt, bérletes koncerteket mindenképpen pótolni fogják ebben az évben. Ezzel kapcsolatban már folynak az egyeztetések.

„Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy valamiképpen eljuttassuk önökhöz a muzsikát, hisz tudják: a zene gyógyítja a lelket, s ezáltal a testet is!” – írják internetes oldalukon.

Egy kis ízelítő a január 28-án felcsendülő e-moll hegedűversenyből. Mendelssohn kifinomult ízlésű, igazi lírikus volt. Áradó poézisének aligha akad emblematikusabb példája az e-moll hegedűverseny kezdeténél, a zárótétel főtémája pedig a zeneszerző jellegzetes „tündértánc” karakterű muzsikáinak egyike. Az 1844-ben befejezett darab a korán elhunyt komponista kései remekei közül való (viszont még gyermekkorában írt egy másik, d-moll hangnemű hegedűversenyt is). A koncerttermek „halhatatlan örökzöldjének” számító, érett kori Mendelssohn-versenyművet most az egyik legnevesebb, magyar hegedűművész, Szabadi Vilmos tolmácsolja hangszerén, egy 18. századi, cremonai mesterhegedűn.

(A borítóképen: Szabadi Vilmos koncertjét ingyen tekintheti meg a közönség)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában