előadás

2021.01.26. 17:30

Amikor a szó félelmetesebb a nyers erőnél

Tantermi előadást rendez Somhegyi György két színész kollégájával hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

Az emberi szó erejéről és a hazugságról szól Szophoklész Philoktétész című drámája, amelyet most tantermi színház keretében szeretne bemutatni Krausz Gábor, Somhegyi György és Varga Bence színművész megyénkbeli hátrányos helyzetű települések gimnáziumaiban. Az előadást követő feldolgozó foglalkozás elkészítésében Róbert Júlia és Gyombolai Gábor lennének a segítségükre. A próbafolyamathoz és az előadások megvalósulásához közösségi finanszírozási kampányt indított Somhegyi György, a projekt ötletgazdája, amelynek részletei a Philoktétész-Tantermi Színházi Előadás Facebook-oldalán olvashatóak.

Gondolatébresztő kérdéseket vetünk fel, és a végére egy közösséggé formálódunk – Somhegyi György

– Korábban több tantermi színházi előadásban játszottam már a Miskolci Nemzeti Színházzal. Nagyon jó élmény volt, beleszerettem. Emiatt gondoltam, hogy az első önálló rendezésem is ebben a műfajban valósuljon meg. Krausz Gáborral és Varga Bencével közösen dolgozom – mondta lapunknak Somhegyi György színművész, a miskolci társulat korábbi tagja.

Veszélyes fegyver

A darab problémafelvetése ma is aktuális és alkalmas arra, hogy helyes vitakultúrára tanítson – derül ki az általa elmondottakból.

– Szophoklész Philoktétész című drámája a hazugság témakörét feszegeti. Arról szól, hogy a hazug szó is lehet fegyver, sokszor félelmetesebb, mint a nyers erő. Ugyanis a főhős gyenge pontja az, hogy nem ismeri ezt a fogalmat, ezért hazugsággal könnyen legyőzhető. A darab a kedvenceink közé tartozik, mert sok ma is érvényes kérdést feszeget. Például, hogy hogyan manipulálják egymást az emberek és miképpen védekezhetünk ez ellen. Vagy meddig lehet elmenni annak jegyében, hogy a cél szentesíti az eszközt. Csupán néhány szó megváltoztatásával rendkívül aktuálissá válik az eredeti szöveg és a feloldozhatatlanságig feszíti az egymásnak ellentmondó érveket. Éppen ezért alkalmas arra, hogy már 9. osztályban, amikor Szophoklész tananyag, helyes vitakultúrára neveljen. Megtanít arra, hogy hogyan tudjuk úgy képviselni a saját véleményünket, hogy közben meghallgatjuk másokét is – magyarázta az ötletgazda.

A közönség is részese

A tantermi színház sava-borsa az előadás végén, a közös feldolgozásban nyilvánul meg.

– Ezt a műfajt úgy kell elképzelni, hogy viszonylag eszköztelenül, az osztályteremben található tárgyakkal illusztráljuk a cselekményt. Helyet kap benne esetenként a középiskolai közönség közbevetéseire reflektáló improvizáció. Hangsúlyos az előadáshoz szervesen kapcsolódó feldolgozó beszélgetés is. A darab végén felbomlik a klasszikus néző-előadó viszony, kiscsoportos beszélgetéseket kezdeményezünk és jelenetváltozatokat mutatunk be, ami átalakíthatja a történetvezetést. Azért szerettem meg a tantermi színházat, mert azt tapasztaltam, hogy a diákoknak mindig nagy élmény, ha bevonjuk őket a játékba. Gondolatébresztő kérdéseket vetünk fel, és a végére egy közösséggé formálódunk. A pedagógusokkal sokat beszélgettünk mindenhol, ahol megfordultunk, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. A diákokkal többször megéltem, hogy keveset szóltak az együttléteink idején. Aztán utólag hallottuk vissza a tanáruktól, hogy még hetek múlva is erről diskuráltak – emlékezett vissza Somhegyi György.

Támogatást remélnek

A darabot közösségi finanszírozással, azaz adományokból szeretnék megvalósítani.

– Február-márciusra már előadható állapotra szeretnénk hozni a színdarabot, amit intenzív próbaidőszak előzne meg. A tantermi színház személyességet igényel, és én magam sem igazán hiszek az online színházban. Az elő­adás-sorozat pályázat keretében valósulna meg, de az ebben szereplő határidőket a koronavírus-járvány még felülírhatja. A Miskolci Nemzeti Színház segítségünkre lesz abban, hogy összeköt minket hátrányos helyzetű települések iskoláival. Viszont a finanszírozáshoz támogatói segítséget kérünk, amihez kampányt indítottunk az interneten. Az így befolyó összegből bérelnénk próbatermet és fizetnénk Róbert Júlia és Gyombolai Gábor, a Káva Kulturális Műhely tagjainak gázsiját. Nem utolsó sorban örülnénk, ha nekünk is maradna valamennyi. Bárkitől szívesen fogadunk pénzadományt. Mi ezt ingyen jeggyel, próbarészvétellel, közös beszélgetéssel viszonoznánk – ígérte a színművész.

(A borítóképen: Somhegyi György korábban több tantermi előadásban játszott, most ezt folytatná Szophoklész művének bemutatásával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában