Sikeresek

2021.01.17. 19:00

A néptánc soha nem megy ki a divatból

A Mol Tehetségtámogató Programjában kapott elismerést a Gesztelyi Néptánccsoport.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: ÉM

A Gesztelyi Néptánccsoport hosszú évek óta létezik, korábban is színesítették fellépéseikkel a helyi és környékbéli rendezvényeket, fesztiválokat a fiatalok – avatott be Pásztor Ferenc, az általános iskola igazgatója. A Premier Alapfokú Művészeti Iskolához 2016 szeptemberében csatlakoztak, azóta vezeti őket Mogyorós Zsuzsanna táncpedagógus-asszisztens.

A megye behálózva

– Az iskola tanárai a megye több településén oktatják a művészeti ágak valamelyikére a gyerekeket. A gesztelyi tánccsoportban az általános iskola első osztályától a középiskola tizenegyedik osztályáig járnak a tanulók – mondta Takács Attila, a Premier Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese. – A kicsik az utánpótlás-, a nagyok pedig a versenycsapatot alkotják. A tanórák délutánonként, a kötelező iskolai elfoglaltság után vannak. A hátrányos helyzetű gyermekek ingyenesen vehetnek részt a néptáncoktatáson. Nem csak gesztelyi diákokból áll a csoport, Hernádkak és Hernádnémeti település ifjú lakói közül is többen csatlakoztak.

Dobogós helyezések

– Az órák általában jó hangulatban telnek, de meghatározott tanterv szerint haladnak. Egy héten egyszer találkoznak, de akkor négyszer 45 percet töltenek együtt. A diákok tanulnak autentikus néptáncot és versenytáncot is. Ez annyiban különbözik a hagyományos magyar néptánctól, hogy stilizáltabb modernebb elemekkel tarkított, a zenében is kicsit szabadabb – tudtuk meg Mogyorós Zsuzsannától.

A kisebbek az alapokkal kezdik a tanulást, de a középiskolások közül többen már úgy kerültek a csoportba, hogy volt néptáncos előképzettségük. Néhány kiemelkedő tehetség is van a fiatalok között, akik szólót is táncolnak. A tanárnővel közösen első versenyük 2018-ban volt, azt pedig több megyei, területi, országos bajnokság követte, amelyeken szépen szerepeltek, több dobogós helyezést is elnyertek. Majd 2019 nyarán, a Balatonfüreden megrendezett Európa-bajnokságon nemzetközi mezőnyben arany minősítést kaptak. Nem volt megállás, 2020-ban újabb szépen csillogó érmek következtek. Több produkciójukkal is beneveztek a Magyar Látványtánc Sportszövetség területi kvalifikációjára, amelyet Tiszaújvárosban rendeztek meg az év első harmadában, a vírus első, tavaszi hulláma előtt. Egy első helyezéssel, két ezüst minősítéssel és egy második helyezéssel tértek haza. Autentikus néptáncokat az ország minden tájáról tanulnak, de határon túlról is. Minden évben készülnek egy hagyományos és egy versenyre szánt új koreográfiával, de nem csak ezzel a két tánccal tudnak színpadra állni. A korábban már elsajátított produkciókat is folyamatosan napirenden tartják, gyakorolják és viszik magukkal – tette hozzá a táncpedagógus-asszisztens. A megmérettetések előtt mindig több időt szánnak a gyakorlásra, és gyakrabban találkoznak. Ebben a szülők is együttműködőek, jó partnerek. Karácsony előtt néhány nappal tudták meg a hírt, hogy nyertek a tehetségtámogató programban, aminek a gyerekek is nagyon örültek.

Keresik a lehetőségeket

– A támogatási formákat forrásbővítésre használják, ezért mindig figyelik azokat. Így bukkantak a Mol 2020-as Tehetségtámogató Programjára – mondta Takács Attila. Kifejezetten a Gesztelyi Néptánccsoportra szabva írták meg a pályázati dokumentációt, mert eszközbeszerzésre szerették volna fordítani az elnyert összeget. Táncoscsizmákat és karaktercipőket vásárolnak a gyerekeknek az ötszázezer forintból. A néptánc soha nem megy ki a divatból.

Fotó: ÉM

A Premier Alapfokú Művészeti Iskolához újonnan csatlakozó településeken, intézményekben mindenhol van igény a néptánc oktatására – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. A művészeti iskolában négy tanszakon folyik a képzés (táncművészet, zeneművészet, színművészet, képzőművészet), így a kereszt­tantervnek köszönhetően több mindenben kiteljesedhetnek a hozzájuk járó gyerekek és fiatalok. Próbálnak hálózatban működni, hogy a művészeti ágak egymásra épülő előadásával állhassanak színpadra. Minden évben van egy telt házas gálájuk a Művészetek Házában, ahol a közel négyszáz ifjú tehetség bemutatkozhat – emelte ki az igazgatóhelyettes. Az est tematikájára felfűzött produkciókkal tudatosan készülnek egész tanévben. Most a pandémia miatt ez a rendezvény az online térben kapott helyet, de a gyerekek lelkesedése ettől függetlenül nem hagyott alább.

Hozzátette: a zene, a tánc pedig kitörést jelenthet egy tehetséges hátrányos helyzetű gyermek számára, ezért ebben segíteni kell.

(A borítóképen: Sikeresek a gesztelyi néptáncosok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában