Táncszínház

2020.12.29. 09:30

Mesefigurává alakultak a táncosok

Meglepetéssel készült az ünnepre a Miskolci Balett.

Fotó: Éder Vera

Újra csak erényt kovácsolt a szükségből a Miskolci Balett.

A társulat tavasszal már megmutatta: nincs az a helyzet, amelyikben ne a tánc és a közönséggel való találkozás lenne a fontos a számukra.

Alkottak a bezártságban is

Az akkori elzártság idején készült Karantén-Bolero című előadásuk. A táncosok a maguk környezetében rögzítették azokat a mozdulatsorokat, amelyekből Kozma Attila, a Miskolci Balett alapító vezetője Ravel népszerű zenéjére egészen különleges hangulatú filmetűdöt rendezett.

Ezúttal karácsonyra kedveskedtek, igazi mesevilágot ígérve az ünnepre. A diótörőt vették elő, az E. T. A. Hoffmann meséje nyomán született Csajkovszkij-balettet.

Visszanézhető ajándék

Két táncművészük, Kepess Boglárka és Guido Di Vona Diótörő herceg és Klára csodás táncát hozta el a klasszikus balett szerelmeseinek. A híres pas de deux-t adták elő a felvételen, amelyen ők maguk is „mesefigurákká” váltak.

Az animációt Hajdufi Péter készítette, a felkészítő balett­mester Solti Csaba volt. A videó bemutatóját december 24-én délután tartották, és sokan éltek is a lehetőséggel, hogy ezzel tegyék még emlékezetesebbé az idei karácsonyukat. A felvétel azonban továbbra is látható a Miskolci Balett és a Miskolci Nemzeti Színház Facebook-oldalán, valamint a teátrum Youtube-csatornáján.

A Miskolci Balett megalakulása óta fontosnak tartja, hogy megismertesse és megszerettesse a táncot és a különböző műfajokat a közönséggel.

Ezt mutatja az is, hogy olyan világirodalmi és filmklasszikusok mellett, mint a Casablanca, az Álom luxuskivitelben, az Üvöltő szelek vagy a Gépnarancs, a gyermekekre is gondolnak: Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, a János vitéz, valamint Arany János Rózsa és Ibolya című népmeséje mesebalett formájában elevenedett meg nekik köszönhetően a színpadon.

A helység kalapácsa

Legközelebb ismét egy Petőfi Sándor-művel készül a társulat, ugyanis A helység kalapácsa című komikus eposzt ültetik át a táncszínpadra – emlékeztet a Miskolci Nemzeti színház közleménye.

(A borítóképen: Kepess Boglárka és Guido di Vona)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában