38. Magyar Sajtófotó Kiállítás

2020.10.20. 18:30

Egy kép (azaz kettő) története

Költőkről készült fotósorozat darabjaként szerepel Vass Tibor portréja az idei sajtófotó-kiállításon.

Hajdu Mariann

Fotó: Székelyhidi Zsolt

Vass Tibor költő, képzőművész is szerepel a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás egyik fotóján, a tárlat a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban november közepéig látható.

A fotót (egy sorozat részeként) Székelyhidi Zsolt a Petőfi Irodalmi Múzeumban készítette, ahol a költészet napján rendezett 2019-es Versmaratonon Az év versei című antológia szerzői olvasták fel műveiket.

Vass Tibor | Fotó: Székelyhidi Zsolt

– Köztük voltam én is, és Zsolt ez alkalomból fotózott. A minap meglepetésként ért a közlése, hogy a sajtófotó-kiállításon szerepel a rólam készített kép is – meséli a megyénkben élő művész. – Több mint félszáz költőt fotózott, a bezsűrizett sorozata tíz elemből áll.

Fotó a fotósról

Vass Tibortól megtudtuk, a fotós nem árulta el, mi lesz a versantológiából keletkező képantológiája sorsa, de Tibor mondta neki, hogy a sorozatból a fotós sem hiányozhat, hiszen ő is szerzője az antológiának.

Székelyhidi Zsolt | Fotó: Vass Tibor

– Tudjuk, hogy egy magára valamit is adó fotós nem szívesen adja ki a gépét a kezéből. Megtiszteltetés ért tehát azzal is, hogy kérésemre megengedte, én is lefotózhassam őt. „Mosolyogj, Zsolt, mondtam neki, ha már te is rávettél erre. Az életben szívesen és sokszor mosolygok ugyan, de fotómasina előtt csak azokra, akiket különösen szeretek” – árulta el a költő. Zsolt ilyen: Miskolcon ismerte meg a ’90-es évek elején, azóta tart barátságuk, munkakapcsolatuk; Zsolt az általa alapított Spanyolnátha művészeti folyóirat munkatársa. – Nem véletlen tehát, hogy előtte, illetve masinája előtt bátran vigyorgok, és hogy ő is mutat nekem valamit a képen.

Készültek a portrék

A fotó történetéről annak készítőjét, Székelyhidi Zsoltot is kérdeztük.

– A 2019-es Versmaraton fontos költészeti esemény volt, hiszen 60 költő vett rajta részt, és olvasta fel egy-egy versét. Költőként én is felolvastam aznap, ám mint minden jeles alkalomra, a fotógépemmel a vállamon vágtam neki a napnak. Fejembe vettem, hogy nem egyszerűen csak meg szeretném örökíteni a jelenlévőket és felolvasásukat, hanem egy elkülönített helyen, speciális fények és háttér mellett csinálnék róluk egy-egy portrét is. Nem volt egyszerű dolgom, szerencsére a szervezők segítettek, és az est végére szinte mindenkit sikerült lencsevégre kapnom.

A fotóstól megtudtuk: az, hogy jelentkezett a sajtófotó-kiállításra, tulajdonképpen adta magát, hiszen itt gyűjtik össze és mutatják be az aktuális év fontos felvételeit. Nem volt kérdés számára, hogy a Versmaratonon készült fotókkal érdemes pályáznia a rangos megmérettetésre.

Tíz kép is látható

Külön öröm számára, mondta, hogy tíz képét is kiválasztották, és ezek láthatók a Capa Központban megrendezett tárlaton. A portréfotókon az alábbi költők szerepelnek: Czigány György, Iancu Laura, Kalász Márton, Kukorelly Endre, Petőcz András, Simon Adri, Szőcs Géza, Turczi István, Vass Tibor és Zalán Tibor.

A beszélgetés végén Székelyhidi Zsolt is megemlítette, hogy miután Vass Tibort lefotózta, a költő is „lőtt” róla egy-két képet.

– Ő ilyennek látott akkor engem – mutatta (és adta ide nekünk) azt a fotót is.

(A borítóképen: Vass Tibor portréja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában