folyóirat

2020.09.13. 08:00

Újabb honismereti kötet jelent meg

A Szülőföldünk periodika legújabb számát mutatták be a megyei könyvtárban.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Szerda délután egyesületi közgyűlés keretében beszélt dr. Bodnár Mónika muzeológus, a Herman Ottó Múzeum Néprajzi Tárának vezetője mint szerkesztő a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület Szülőföldünk című folyóiratának 38–39. számáról a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A kétévente megjelenő periodika most rendhagyó módon összevonva tartalmazza a 2017 óta készült legfontosabb honismereti témájú tanulmányait az egyesületnek, 35 szerző közreműködésével, százas példányszámban. A bemutató zenei programját miskolci dallamokból Flach Antal csembalóművész és Kolozsi Balázs énekművész állította össze és adta elő.

„Egyesületünk 2017 decemberében szervezte a Marjalaki Kiss Lajos és utódai konferenciát. 2018-ban pedig az Interdiszciplináris konferenciát az 1848-as szabadságharc és Görgei Artúr emlékére” – ismertette dr. Bodnár Mónika. „Ezt a két témát választottuk vezérmotívumnak, és ezért került a folyóirat elejére Görgei szobrának képe. Emellett jeles honismereti kutatókról és évfordulókról emlékezik meg a könyv, az Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázat értékelését és a díjazott pályamunkák részleteit tartalmazza, és külső szerzők írásait. Most félig-meddig zenei kiadvány is készült a múzeum Szemere-szalon programsorozata és híres megyei zenészek története nyomán. Legvégül könyvbemutatók olvashatók benne honismereti jellegű kiadványokról.”

(A borítóképen: Dr. Bodnár Mónika a kötettel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában