Interjú: Sztahura Ágnes orgonaművésszel

2020.08.14. 17:30

Többször is kivinné az orgonát az utcára

Sztahura Ágnes orgonaművész, zene- és hittantanár, egyházzenész, állatvédő és szerzetes. Az Orgonák Éjszakáján beszélgettünk vele.

Hegyi Erika

Sztahura Ágnes

Fotó: Vajda János

Különleges koncerthelyszínen találkoztunk az elmúlt hétvégén Sztahura Ágnes orgonaművésszel, a Búza téri buszpályaudvaron. Leült az 1-es kocsiállás közelében elhelyezett úgynevezett guruló orgonához, és úgy kezdett el játszani, mintha egy áhítattal teli templomban adna koncertet. A szokatlan helyszíneken szervezett minihangversenyek a Magyar Filharmónia által rendezett Orgonák Éjszakájának egyik programja volt. Utána alkalmunk adódott egy rövid beszélgetésre.

Az Orgonák Éjszakája Miskolcon orgonák nappala is volt, hiszen több, különleges helyszínen szólaltatták meg a járókelők vagy a strandolók nagy örömére az úgynevezett guruló orgonát. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hány orgonista vett részt a programban?

Megyei adatot sajnos nem tudok mondani, de azt igen, hogy országszerte minden nagyvárosban, de a kisebb településeken is, közel ezer orgonista koncertezik szombat este, az Orgonák Éjszakáján. Miskolci kuriózum a mobil vagy guruló orgona. Ezen ma négy helyszínen játszom, és este még lesz egy önálló koncertem is az Isteni Ige Jezsuita templomban. A zárókoncertet a Szinva teraszon tartjuk.

Orgonaszót általában templomban hallunk. Jó ötlet ezt a hangszert olyan különleges helyszínre kivinni, mint a buszpályaudvar? Néha megszólal a hangosbemondó, begördül egy-egy busz, bekiabálnak a közmunkások.

Szerintem nagyon jó ötlet, és tudnám javasolni, hogy ez rendszeren történjen meg. Akár a Filharmónia szervezésében, akár más módon. Valójában nem sok ember jár orgonakoncertekre, mert úgy gondolják, hogy az templomi zene. A külső helyszíneken azonban bárki megismerheti a hangszert, a segítségével megszólaltatott műveket. A járókelők megállnak, rácsodálkoznak, hogy ez milyen szép, és talán a következő alkalommal már egy hangversenyre is be tudjuk őket vonzani.

Az orgonát a hangszerek királynőjeként emlegetik. Miért érdemelte ki ezt a megtisztelő címet?

Véleményem szerint azért, mert egyedül ez a hangszer tud megszólaltatni minden más hangszert. Tud muzsikálni a hegedű hangján, a kürt hangján, a trombitáén, tehát amikor játszom rajta, olyan,mintha egy egész zenekart szólaltatnék meg. Ezért az orgona a hangszerek királynője, hiszen minden benne van.

Mikor találkozott először az orgonával?

Egész kislánykorom óta tanultam zongorázni, 14 évesen kerültem be a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. Ekkor ismerkedtem meg az orgonával, mivel orgona szakra nyertem felvételt. Nem kellett sok idő, és olyan nagy szerelem lett belőle, hogy 16 évesen már magas szintű orgonaversenyeken vettem részt. A célom akkor már a Zeneakadémia volt, és végleg eldőlt, az én hangszerem az orgona. Diplomaszerzés után sok helyen tanítottam orgonát és zongorát is, jelenleg a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ének- és hittantanára vagyok, vezetem a kórust és zenekart is szerveztem. Tehát a mai napig sokrétű a tevékenységem. Emellett sokat koncertezem vendégművészként, külföldön és itthon egyaránt.

Ennyi feladat mellett jut elég idő gyakorlásra?

A napi gyakorlás elengedhetetlen. Bevallom, azért van úgy, hogy egy-egy alkalom kimarad, mert túl rövid a nap, és nem marad rá időm. Volt olyan évem is, amikor 46 órát tanítottam egy héten. Gyakorolni általában este szoktam. Számomra a művészet az első, hiszen ott tudok igazán kiteljesedni.

Új művek is felkerülnek a repertoárjába?

Hogyne, folyamatosan tanulok új darabokat. Azt is folyamatosan figyelem, hogy hol lehet művészeknek versenyezni. Mindig szeretnék ott lenni a művészek színpadán.

Ki a kedvenc zeneszerzője, kinek a műveit játssza a legszívesebben?

A szívemhez legközelebb Bach, Liszt Ferenc és Franck áll, tehát a romantika és a barokk kor remekei.

Az egyházzal, a vallással is szoros a kapcsolata?

Igen, természetesen. Egyházzenét már a szakközépiskolában is tanultam, a Zeneakadémiára pedig két szakra vettek fel, orgonára és egyházzenére. Engem mindig körülvett Isten szeretete, hatott rám a vallás közelsége, hiszen szerzetesek mellett orgonáltam. A miskolci Minorita templomban kezdtem 16 éves koromban, majd a ferences testvéreknél, most pedig a jezsuita templomban. A hit nagyon fontos számomra, el is köteleződtem, fogadalmasként élem a mindennapjaimat. Szerzetes vagyok.

Mindemellett, úgy tudom, állatmentőként is tevékenykedik.

Igen, valóban. Nagyon sok cicám van, jelenleg 14, melyeket egészen pici koruk óta nevelek. A menhelyeken tudják a telefonszámomat, és a pár napos cicával érkező embereket sokszor hozzám irányítják, így már elterjedt a hír, hogy én fel tudom nevelni őket. Sajnos nincs elég hely, kapacitás mindegyik befogadására. Így van ez a kutyákkal is. Jelenleg 4 kutyám van, őket is mind mentettem kicsi korukban, de számos sérült kutyust is vettem fel, és helyeztem el gazdiknál. Egy védtelen, sérült állatot sem hagyok az úton, ha látom, hogy bajban van.

(A borítóképen: Ágnes orgonán játszott, miközben jöttek-mentek a távolsági buszok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában