Könyvtár az utca emberének

2020.07.01. 07:00

Nem minden telefonfülke haszontalan

A régi, szépen kifestett könyves telefonfülkék feldobják egy város hangulatát.

Detzky Anna

Fotó: Vajda János

A digitális világ előretörésével lassan nemcsak a vonalas telefon, hanem a telefonfülkék is haszontalanná válnak és bevonulnak a retro tárgyak és helyszínek sorába. Több városban lehet látni a fülkék alternatív felhasználását, például könyvkölcsönzési céllal. Miskolcon is indult hasonló kezdeményezés, a folytatás lehetőségeiről ma is gondolkodnak a szervezők.

Költészet az utcán

– Telefonfülkékből átalakított szabadon használható könyvespolcokat helyeztünk el Miskolc három frekventált pontján. A fülkéket a működtető ingyenesen bocsátotta a rendelkezésünkre – mondta Sélley Andrea, a Dialóg Egyesület elnöke és a CIRMI Rádió műsorvezetője. – Az ötlet a Kultmélyvíz akciócsoport Tudásgyár programjának keretén belül valósult meg, több szervezet összefogásával. Az első ilyen könyvtárat az Európa téren avattuk, de a Miskolci Nemzeti Színház előtt és a Villanyrendőrnél is felállítottunk egyet-egyet. A fülkeállításhoz egy figyelemfelkeltő flashmob is kapcsolódott, amikor az utcán sétálva verseket olvastunk fel.

Kulturális színfolt

Máig sokan emlékeznek az akcióra és többen jelezték az ötletgazdák felé, hogy jó lenne folytatni.

– A partnerekkel – például a Műút szerkesztőségének tagjaival, a Szépmesterségek Alapítvány kortárs költőivel és a Komlóstetői Kerékpáros Sport Klubbal – közös ötletelés eredményeképpen születtek meg a saját kezűleg festett és dekorált színes telefonfülkék. Azon gondolkodtunk, hogy miképpen lehetne felpezsdíteni Miskolc kulturális életét úgy, hogy az a hátrányosabb helyzetűek szemléletformálásával párosuljon. Erre föl találtuk ki 2012-ben a könyvcsere pontokat, amelyeknek a telefonfülkék jelentették a bázisát. Ide mindenki betehette azokat a könyveket, amelyekre már nincs szüksége, de ajánlja másoknak – magyarázta a szervező. – Viszont mindössze egy éjszakáig élt a kezdeményezés, mert a Szinva terasznál lévőből másnapra kilopták a tartalmát és néhány nap alatt a másik kettőből is. A fülkéket később a színház használta díszletként. A próbálkozás kapcsán felismertük, hogy szabadon az utcán, teljesen nyitott formában ez így nem működik, ezért az Avasi Közösségi Térben és a Kávézóban is elindítottuk az Avasi Könyvcsere Pontot. Itt több ezer könyv gyűlt össze adományban, amit részben az Avasi Tanodának adtunk tovább. A másik része az Avasi Közösségi Kávézóban könyvturiként funkcionál, de talán, ha közvetlenül a közösségi tereink elé tettük volna a fülkéket, akkor nem rabolták volna ki.

Fülkék sérülteknek

A kölcsönző pontokon kívül léteznek kötelezően fenntartott nyilvános telefonfülkék is, amelyek közül egyre többet alakítanak át hallás- és mozgáskorlátozottak számára.

– Tavaly 6414 nyilvános, használatra alkalmas állapotú állomás üzemelt az országban – tudtuk meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatóságától. – Az elektronikus hírközlésről szóló törvény rögzíti, hogy a 3000 fősnél kisebb településeken szükséges legalább egy nyilvános telefonállomás működtetése. A nagyobbakon pedig háromezer emberenként egy fülke felállítása. Ezek 3 százalékát kell a hallás- és mozgáskorlátozottak számára is használhatóvá tenni. Az üzemeltetett nyilvános állomások csökkentéséről a szolgáltató dönthet. Az elmúlt években az a jellemző, hogy a szolgáltatók azokon a településeken, ahol az előírt minimális darabszámon felüli mennyiségű állomással rendelkeznek, leszerelik azokat a készülékeiket, amelyek üzemeltetése nem gazdaságos.

(A borítóképen: Működő telefonfülke az Avason)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában