kultúra

2020.07.29. 19:00

Mezőkövesden járt a japán nagykövet

Három nagyobb programot is szervez idén a Matyó Népművészeti Egyesület.

Tóth Balázs

Közgyűlést tartott a napokban a Matyó Népművészeti Egyesület, amelyen az elnökség beszámolt a szervezet elmúlt évéről, és kitért az idei kihívásokra is.

Berecz Lászlóné, az egyesület elnöke elmondta, a 2019-es év látványos, sikeres esztendő volt gazdaságilag és a tevékenységet tekintve is. Ötvenhárommillió forintból gazdálkodhattak, és négy pályázatot is elnyertek, amelyeket idén valósítanak meg. Ezek közül egy, a Százrózsás Hímzőpályázat és Kiállítás már meg is valósult.

Ugyanakkor a koronavírusjárvány-helyzet az egész kulturális szektorra hatással van, és nem kivétel ez alól az egyesület sem, amelyet nehéz helyzetbe hozott a rendezvények elmaradása. Nincsenek képzések, kiállítások sem, de a legnagyobb hiányosságot az a biztos alap jelenti, amelyet eddig az önkormányzati támogatás adott a civil szervezetnek. Eddig évente 4,5 millió forintot kaptak, amelyből az egyesület működését, fenntartását finanszírozták, ez a pénz idén még hiányzik, és ezt most munkával sem tudják pótolni. Berecz Lászlóné elmondta, a tagság javaslatai alapján igyekeznek megszólítani az egyesületen kívüli kövesdieket és a vállalkozásokat, hogy szponzorációval segítsenek életben tartani a matyó hagyományokat népszerűsítő, gondozó egyesületet. Ilyen értéket ugyanis nem szabad veszni hagyni, a minőségi munkát folytatni kell.

– Idén még három rendezvényünk lesz, köztük országos jelentőségűek, de kisebb volumenűek a tervezettnél. A Matyóföldi Folklórfesztivál idén elmarad, de augusztus végén rendezünk egy Matyóföldi Folkhétvégét tánccal, kézművesekkel, gyerekprogramokkal, erre még tavaly nyertünk forrást. Ugyanekkor nyílik majd kiállítás az Élő Népművészet pályázat regionális fordulójába beérkezett pályaműveiből. Ezek három megye legutóbbi öt évének legsikeresebb munkái, díjnyertes kézműves remekek. Az anyaggyűjtés és a válogatás is megtörtént, száz tárgyat láthat majd a közönség a közösségi házban.

Szeptemberben országos örökségvédelmi konferenciát szervezünk, amelyen a népművészet tárgyi és folk­lórelemein kívül a tájépítészetről, népi építészetről is szó lesz. Azt járják körbe az előadók, hogyan lehet tovább éltetni az örökséget. A tervek szerint dr. Fekete Zoltán polgármester is ismerteti majd a Hadas fejlesztését – ismertette a tervezett programokat az egyesület elnöke.

Hozzátette, bíznak abban, hogy az ősz folyamán tudnak majd tartani workshopokat, képzéseket és talán egy-két vendégszereplésük is lesz.

Nagyköveti látogatás

A napokban egyébként Sato Kuni, Japán budapesti nagykövete is ellátogatott Mezőkövesdre, ahol meglátogatta az alkotóházakat, ismerkedett a matyó kultúrával, s megnézte a japán diplomata hölgyek Százrózsás Hímzőpályázaton kiállított alkotásait is. A japán hölgyek csoportját ugyanis Pap Bernadett tanítja hímezni, különdíjat is nyertek a mostani pályázaton.

– Az egyesületnek több kapcsolata van Japánnal, noha egyik tagunk sem járt még az országban, viszont érdeklődnek irántunk. A japánok elkötelezettek a tradíciók, a hagyományőrzés iránt, tudatosan nyúlnak felé, megélik és a mai kornak megfelelően tovább éltetik azokat. Nemcsak a saját hagyományaikat becsülik, hanem tisztelik más népek értékeit is, és érdeklődnek irántuk. Őexcellenciája csak ezért látogatott el a hét folyamán Mezőkövesdre, hogy megnézze, hogyan alkalmazzuk a matyó örökséget a mai kor szerint. Bízunk abban is, hogy a japán turisták nem csupán Budapestet keresik majd föl, hanem eljönnek Mezőkövesdre is – számolt be a látogatásról Berecz Lászlóné.

(A borítóképen: Pap Bernadett népi iparművész, Sato Kuni nagykövet és Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke a megújuló Hadasban, ahol végiglátogatták az alkotóházakat is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában