miskolci zsinagóga

2020.07.07. 13:30

Megújul és bővül is a zsidó imaház

A miskolci zsinagóga állagmegóvása is folytatódik.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

A Miskolci Zsidó Hitközösség múzeumot, kiállítótermet alakít ki a magyar zsidóság történetének bemutatására az imaház felújítása és bővítése mellett.

Turisztikai központ lesz

„A munkálatok 2019-ben kezdődtek meg. Az idei év júliusában lesz a teljes alapú épület műszaki átadása. Ezt azt jelenti, hogy költözhetővé válik, az utómunkálatokat, ami még közben felmerül, körülbelül másfél hónap alatt be tudják fejezni a dolgozók. Új bútorzat kerül az imaterembe, a konyhába, étkezőbe. A múzeum kialakításával igyekszünk egy olyan turisztikai központot létrehozni, amely gyakorlatilag egy északkelet-magyarországi ortodox zsidó emlékhelyet fog bemutatni” – mesélte Szlukovinyi Péter, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke.

„Az 1863-ban épült zsinagógát mindig is a város ékszerdobozaként tartották számon a városlakók. Rendszeresen volt kihelyezett helyszíne az Opera-, Kocsonya- vagy épp a Kaláka Fesztiválnak. Az állagmegóvó munkálatokat két évvel ezelőtt kezdtük meg. Ez nagyobb falatnak bizonyult. Szükséges volt az épület körbeszigetelése, mivel elkezdett süllyedni. Várjuk a további külső, belső restaurátori munkálatok folytatódását, de ez valószínűleg csak állami segítséggel fog megvalósulni.

Jelenleg a megyében 119 család aktív tagja a hitközösségnek. Viszont más országokban, kontinenseken élő zsidók is rendelkeznek magyar gyökerekkel. Jelentős környéken átvonuló, külföldről érkező vallásturizmussal tudunk számolni. Így igyekszünk az imahely, valamint a lakószobák mellett fürdő- és konyhahelyiséget is biztosítani az ideérkezőknek. A jövőben mindenképp célunk lesz, hogy a fiatalabbak is megismerkedjenek a zsidó értékekkel, kultúrával. Rendkívüli osztályfőnöki óra keretein belül tesszük majd lehetővé az iskoláknak, hogy eljöjjenek hozzánk a diákok és megismerkedjenek a vallással. Ősszel a Miskolci Egyetemen is elindul egy szabadon választható kurzusunk, ahol a főrabbi és jómagam is fogunk órákat tartani...”

A hitközösség elnöke azt is elmondta, hogy a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából egy központi megemlékezést szoktak tartani fent az avasi temetőben. Ezen az eseményen sokan részt szoktak venni.

(A borítóképen: A Déryné utcai zsinagóga imaháza felújításának helyzetét Szlukovinyi Péter mutatta meg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában