koncert

2020.06.29. 09:30

Térzene az egészségügyieknek

A megyei kórház és az idősotthonok dolgozóinak adott koncertet a Perecesi Bányász Fúvószenekar.

Novák Krisztina

Forrás: PBF

A Perecesi Bányász Fúvószenekart 1911-ben alapították, így a régió legidősebb hagyományos fúvós­zenekarának számít. Gecse Attila református lelkész, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház lelkésze, a zenekar tagja, ezért segített megszervezni, hogy a fúvósok egy rövid, de lélek­emelő hangversenyt tarthassanak a kórház területén.

Hála és együttérzés

„A karanténidőszakban a próbáink elmaradtak – mondta Lendvai Péter karnagy. – Amióta megszűnt a vészhelyzet, szabadtéren kezdtünk el próbálni, és arra gondoltunk, hogy fellépünk néhány helyen a városban. Miután a fogadtatás pozitív volt, úgy gondoltuk, hogy zenével fejezzük ki hálánk és nagyrabecsülésünk az egészségügyi dolgozóknak, és együttérzésünk a betegeknek.

Révész János, a megyei kórház főigazgatója személyesen mondott köszönetet a zenekarnak. Mint mondta, tervezik, hogy a kórház területén hasonló kis térzenei koncerteket tartanak havi rendszerességgel is.

„A kórházon kívül még két idősek otthonában, a Szent Hedvig és a Napsugár szeretetotthonban zenéltünk – mondta Lendvai Péter. – Az átszellemült arcok látványa és a csillogás az idősek szemében mindent megért. Volt olyan bácsi, aki megkönnyezte az előadásunk, ki tudja, milyen emlékeket idéztünk fel benne. Az idősotthonok vezetőitől is azt a visszajelzést kaptuk, hogy bármikor szívesen látnak bennünket.”

A Fúvószenekar tagjai a Miskolci Szimfonikusok és a Miskolci Színház zenészei, továbbá zenetanárok, zeneiskolások és amatőr muzsikusok közül kerülnek ki. Ápolják a régi hagyományokat, ezért főként indulók szerepelnek a repertoárban, de a közkedvelt régi stílusú tánczenék is felkerülnek a palettára.

Kisfilm a zenekarról

A zenekar Facebook-oldalán már elérhető az a néhány perces film, amelyben az együttes karmestere és egy tagja értékeli az elmúlt öt esztendő munkásságát. A rövidfilm egyébként egy új sorozat része, amelyet Kovács István – aki nem mellékesen a Kazincbarcikai Városi Televíziónál dolgozik mint operatőr és vágó – indított útjára, amely néhány perces filmek formájában mesél majd a köztünk élő emberekről és csoportokról egyaránt.

(A borítóképen: Szabadtéren adnak koncerteket a fúvósok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában