miskolci régészek

2020.06.17. 19:30

Egy film, ami beavat a régészek munkájába

Saját dokumentumfilm ősbemutatójára invitálja az érdeklődőket a Herman Ottó Múzeum.

Apagyi Beáta

Forrás: Herman Ottó Múzeum

Egy 2019-ben felfedezett lelőhely történetét mutatja be a film, amelynek a vetítése június 19-én, 18 órától, két turnusban lesz. A nézők megismerkedhetnek azokkal a modern technológiákkal is, amiket bevetettek a lelőhely feltérképezésénél.

Mesélnek a feltárásról

– A film készítésében a teljes régészeti tár részt vett. A vetítést követő kerekasztal-beszélgetésben azok a munkatársak mesélnek, akik az elmúlt egy év során a lelőhelynek a felderítésén dolgoztak. Szó lesz a régészszakma szépségeiről, nehézségeiről, az ásatások alkalmával felmerülő váratlan helyzetekről. A kedvenc régészeti leletek is szerepet kapnak. Ezek között akadnak olyanok, amelyeket még nem láthatott a nagyközönség. Az est házigazdája Barsi Csaba lesz, aki néprajzosként kívülről tudja szemlélni a régészetet – mondta Kertész Gabriella kommunikációs referens.

Három az egyben

– A Herman Ottó Múzeum fontosnak tartja a közvetlen, személyes hangvételű kommunikációt, ezért a régészeti tár munkatársai igyekeznek minél több olyan rendezvényt kínálni, ahol erre lehetőség nyílik – világította meg.

A pénteki Régész Terasz tulajdonképpen „három az egyben” esemény. Ennek keretében csatlakoznak az Európai Régészeti Napokhoz, pótolják a járványhelyzet miatt elmaradt régészet napját. És reményeik szerint új rendezvénysorozat debütáló alkalma is a pénteki.

Vannak még terveik

– Mivel elsődleges szempont a biztonság, így ez alkalommal csak 20-20 vendég fogadására van lehetőségünk, két egymást váltó turnusban. A részvétel támogatójegyhez és regisztrációhoz kötött. Erre személyesen a Herman Ottó Múzeum főépületében van lehetőség hétfőtől csütörtökig 8–16 óra, pénteken pedig 8–13 óra között. A jövőre nézve rengeteg tervünk van. A Régész Terasz bővítése mellett folytatnánk az önkéntes képzési programunkat, és a tavalyi Régészet Éjszakájának nagy sikerén felbuzdulva további éjszakai programot szerveznénk egy-egy speciális téma köré – sorolta Kertész Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában