színház

2020.05.16. 12:30

„Bízom benne, hogy ez továbbra is így lesz”

Salat Lehel úgy érzi, Miskolcon ki tudott teljesedni.

Fotó: Éder Vera

2012 óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja Salat Lehel, aki ebben a csonkára sikeredett évadban számos darabban szerepelt, amíg a pandémia közbe nem lépett.

– Már a főpróbahéthez közeledtünk a Szerelmes Shakespeare-rel, amikor jött a hír, hogy a járvány miatt bizonytalan ideig nem csak a színházi előadásokat, a próbákat is szüneteltetni kell – emlékezett Salat Lehel. – Gyorsan pörögtek az események, gyors döntések születtek. Nem lehetett tudni, meddig tart a leállás, ezért hazaköltöztem Kolozsvárra. Ez volt a legjobb megoldás számomra, különben egyedül kellett volna átvészelnem az azóta eltelt karanténos időszakot. Együtt lehetek a kedvesemmel, így sokkal könnyebb elviselni a kialakult helyzet miatti korlátozásokat. Míg a teraszon olvasgatok, élvezettel hallgatom, ahogyan az online matematikaóráit tartja. Kreatív időszak ez is, ezúttal meglepő módon a konyhaművészet tárta fel előttem titkait.

Ha már szó esett az online-ról, természetesen Salat Lehel is együtt él vele (a beszélgetésünk is az egyik ilyen csatornán készült, a színművész a visszahívásnál hamarabb elérte e sorok íróját, mint fordítva...).

– Örültem nagyon, amikor a Szerelmes Shakespeare próbái, ha online is, de folytatódtak – mondta Salat Lehel. – Nagyon jó volt újra találkozni – hacsak képernyőn is – a színésztársaimmal. Az igaz, hogy a próbák „mozgás nélkül” másfajta koncentrációt igényelnek, de most jobban rá tudunk erősíteni például arra, hogy minden mondatnak, kifejezésnek megtaláljuk a helyét, súlyát, értékét. Azt gondolom, ez jót fog tenni az előadásnak.

Számos műfajban

Beszélgettünk arról, hogy nagyon széles a repertoár – színmű, romantikus vígjáték, musical, operett, komédia –, amelyekben színpadra lép.

– Ezért jó nekem Miskolcon! – felelte Salat Lehel. – Előtte harminc évig Kolozsváron játszhattam, ahol annak ellenére, hogy egy épületben van a színház és az opera, elég nehézkes az átjárás a két intézmény között. Itt Miskolcon minden műfajban otthon lehetek, és örülök, hogy minden oldalamat meg tudom mutatni a közönségnek.

A színművész hozzátette: „Bízom benne, hogy ez továbbra is így lesz a korlátozások megszűntével. Hiányzik már a színház, a játék öröme, a közönség. Remélem, hogy sok türelemmel és kissé más minőségű odafigyeléssel, egymásra figyeléssel nemsokára újra tapstól hangos lesz a nézőtér.”

(A borítóképen: Salat Lehel)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában