könyvtár

2020.05.27. 16:30

A sikerkönyveket kedvelik a legtöbben

Újra lehet könyveket kölcsönözni, de a könyvtárban sétálgatni még nem.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és valamennyi fiókkönyvtára hétfőtől ismét várja olvasóit. A mintegy két hónapig tartó szünet után újra lehet könyveket kölcsönözni.

A délelőtti órákban a 65 év felettiek, míg délután a 65 év alattiak vehetik igénybe a szolgáltatást. Fontos tudni, hogy jelenleg még csak előzetes foglalásokkal lehet könyveket vinni. Az igényeket az online katalóguson keresztül, valamint e-­mailben és telefonon várják az intézmények munkatársai. A könyvtár szeretné kárpótolni az olvasóit a zárvatartás miatt kiesett időszakra, ezért akinek a közeljövőben időszerű a könyvtári tagság megújítása, az a korábban megszokott egy év mellé két hónapot ajándékba kap, tehát 14 hónapig lesz érvényes az olvasójegye – tudtuk meg Brézai Zoltántól, a megyei könyvtár PR-munkatársától.

Meghosszabbított

Fokozatosan indították el részlegesen a szolgáltatást a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár Hamvas Béla Városi Könyvtárában – mondta Mátyás Zoltán, a művelődési központ igazgatója. Május 8-tól lépett életbe az, hogy könyvet lehet kölcsönözni, de más dokumentumot nem. Nagyon sokan olvastak a karantén ideje alatt, ezért igényelték is az emberek a lehetőséget. A kollégák összekészítik a könyvcsomagot, az olvasó pedig egy megjelölt időpontban jöhet érte, valamint vissza is hozhatja a nála lévő olvasmányokat. A korábbi egy helyett már a héten két napot is megjelöltek, amikor az esti órákban is rendelkezésre állnak, illetve jövő héttől kiterjesztik a szolgáltatást a tiszaszederkényi fiókkönyvtárra is – emelte ki az igazgató, de az előzetes időpont-egyeztetés marad.

Trembeczki Lászlóné, a sárospataki Zrínyi Ilona Városi Könyvtár intézményegység-vezetője elmondta, hogy náluk is négy hete érvényben vannak a részleges kölcsönzés feltételei. Az eddigi 9 kötetre korlátozott limitet 15-re növelték, hogy ha valaki csak egy hónapban egyszer tud eljönni, ne legyen akadály, ha már van nála könyv otthon. Hozzátette, az olvasók most a sikerkönyveket viszik leginkább. Folyamatosan online tartalmakat osztanak meg, és ily módon tartják a kapcsolatot, amelyet nagy örömmel fogadtak még az idősebb olvasók is. De már várják a személyes találkozást – hangsúlyozta a könyvtár vezetője.

(A borítóképen: Kölcsönzés a megyei könyvtárban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában