Művészet

2020.04.13. 19:30

Zongorás verset írt az év diákköltője

Zsófi zongoratanára kérésére írta a verset, amivel első díjat nyert.

Hegyi Erika

Károlyi Zsófia lett nemrég az év diákköltője az Irodalmi Rádió országos pályázatán a 6–9 évesek kategóriájában.

Nem az első sikere

Az örömhírt Zsófi édesanyja, Kégl Ildikó újságíró, író posztolta nagy örömmel közösségi oldalán.

A pályázatra prózát és verset küldhettek be az általános és középiskolás diákok, az eredményhirdetés pedig március végén történt.

Zsófi nem először ér el országos sikert valamelyik versével, nemrég pedig az Irodalmi Rádióban is hallhattuk őt, ahol a Manók lábnyoma című versét szavalta el. Most azonban a zene és a zongorán felcsendülő dallamok ihlették meg, így született a Hangok szállnak című verse, amit a zsűri a legjobbnak ítélt.

– Már nagycsoportosként egy kis versszerűséggel búcsúztam az óvodától, de az első igazi vers akkor született, amikor első osztályos voltam. Ennek címe: Iskolásnak lenni. Amikor megírok egy verset, akkor megmutatom anyának, ő pedig megmutatja költőbarátjának, Fecske Csabának. Ő mondja meg, hogy milyen az a vers, és hogy érdemes-e beküldeni valamelyik pályázatra – meséli Zsófi, aki a nyáron ünnepli 10. születésnapját.

Feltámad az ihlet

Elárulja azt is, hogy nagyon szeret zongorázni, és a zongoratanára, Molnár Istvánné már régóta kérte, hogy írjon egy verset a zongoráról. Zsófi ezt meg is tette, épp egy nyilvános hangverseny előtt, és miután eljátszotta a darabját, felolvasta a versét. Ez természetesen nagy sikert aratott, az Egressy Béni Zeneiskola igazgatója pedig kitette a költeményt az irodájába. Persze nemcsak írni, hanem olvasni is szereti a verseket.

– Legjobban Fecske Csaba gyermekverseit kedvelem. Nagyon jó ezeket olvasni, mert ritmusosak és elgondolkodtatóak. Amikor hallom őket, bennem is feltámad az ihlet, nekem is kedvem lesz írni – jegyzi meg Zsófi.

Végül álljon itt nyertes versének néhány sora: „Hangok szállnak nézz oda; / Ott egy fehér zongora. / Billentyűin apró ujjak, / Jobbra-balra táncikálnak.”

(A borítóképen: Károlyi Zsófia| Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában