#maradjotthonésírj

2020.04.23. 10:00

Vers, a webkamera előtt

Kovács Ádám Máté igazi 21. századi polihisztorként zsonglőrködik a különböző művészeti formákkal.

Novák Krisztina

Forrás: Olvasónk fotója

„A magyar kultúra lovagjaként nem mehetek el szó nélkül az ötlet és az abból eredő felhívás mellett, így köszönetemet szeretném kifejezni Petró-Rehák Ágnesnek az ötletért, a szerkesztőség tagjainak pedig a hajlandóságért” – kezdte levelében a 28 éves, mezőcsáti Kovács Ádám Máté, amelyet múlt heti felhívásunkra írt, s amelyet azok számára hirdettünk, akik a karanténban írt műveiket szeretnék megosztani velünk és olvasóinkkal.

Kovács Ádám Máté – rendhagyó módon – több mint egy oldalt szentelt két művész barátjának és a munkáiknak a bemutatására. Hamarosan ők is megjelennek majd a #maradjotthonesirj rovatban egy közös munkával.

Művészeti ágak

Ádám gazdasági ügyintézőként dolgozik egy református parókián, ezenkívül szinte minden idejét kulturális projekteknek, valamint a legkülönbözőbb művészeti ágak gyakorlásának, továbbá a mentori tevékenységnek szenteli.

– Az éneklés szeretete kisgyermek koromban kezdődött és édesanyámtól származik, később elkezdtem gitározni, gimnazista koromban magánének szakra jártam Debrecenbe, majd 2015-ben hazatértem – mesélte. – Ugyanennek az évnek az októberében kezdtem verseket írni, és decemberig megírtam egy teljes verseskötetet, ami bátyám támogatásával meg is jelent. Ezután leginkább az asztalfióknak írtam, mert elkezdtem pályázni, ezeknek pedig alapfeltétele, hogy az adott mű még ne jelenjen meg nyomtatásban. Mindezek mellett Mezőcsáton a Lila Akác Hagyományőrző Népdalkör és a Mezőcsáti Református Énekkar vezetőjeként, a Mezőcsáti Színtársulat tagjaként tevékenykedek; Mezőkeresztesen a férfikórusban énekelek, Tiszaújvárosban a Tiszaújvárosi Református Énekkarban és a Paletta Baráti Körben szolgálok, Tiszakeszin és Ároktőn pedig gitáros kántori szolgálatot végzek.

A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998 szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt is. Évente harminchat elismerést adnak át, és közéjük tartozik Kovács Ádám Máté is, akit 2020-ban avattak a magyar kultúra lovagjává.


Kovács Ádám Máté

#karantenkave

* * * *

* * * * * * * * * * *

* * * * * * *

K Ö Z Ö S S É G B E N L E N N I N E K E M ?

A K Á V É M E L L E T T M E G T E H E T E M

M E R T W E B K A M E R A E L Ő T T Ü L V E

T Á R S A S Á G O D B A N E L M E R Ü L V E

K O R T Y O L O K F I N O M K Á V É T

E K E T T Ő N A G Y A J Á N D É K

E G Y Ü T T A B É K É B E N

A M E S S Z E S É G B E N

E G É S Z S É G B E N ?

(A borítóképen: Kovács Ádám Máté)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában