Tolcsvai Borfesztivál

2020.04.21. 16:00

Tolcsván nem lesz borfesztivál

Elmarad az idei Tolcsvai Borfesztivál. Ezt a szervező tolcsvai önkormányzat jelentette be.

Bódisz Attila

Forrás: Illusztráció

Fotó: Bódisz Attila

Csoma Ernő, a település polgármestere lapunknak elmondta: bár reménykedtek, hogy 16. alkalommal is meg tudják szervezni a minden évben augusztus elejére meghirdetett borászati-gasztronómiai-kulturális nagyrendezvényt, ám a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok, valamint az emberek biztonsága érdekében nehéz szívvel lemondtak a fesztiválról. Pedig a fellépők egy részét le is kötötték már – tette hozzá.

Sokan látogatták

A Tolcsvai Borfesztivált minden esztendőben többezres tömeg látogatja, ezzel a tokaji borvidék egyik legjelentősebb rendezvénye. A nagykoncertektől a kisebb programokig sokféle eseményt kínál a háromnapos rendezvény a résztvevőknek. A fesztivál területén felállított standokon, a világörökségi pincék előtt pedig több tucat borász kóstoltatja nedűit a borkedvelő közönséggel.

A polgármester hozzátette: a kiesett időt arra használják fel, hogy folytassák a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő rendezvény újragondolását. Ennek a lényege az, hogy a jövőben nagyobb szerepet kapnának a kisebb, kulturált borfogyasztást népszerűsítő, a borászatok megismerésére lehetőséget teremtő programok. Erre már tavaly is voltak törekvések.

Május végi program is elmarad

Nemcsak a borfesztivál esett a koronavírus-járvány áldozatául Tolcsván, de a napokban bejelentették azt is, hogy ugyancsak elmarad a Királyi borok, főúri kastélyok elnevezésű, május végi programjuk.

Ennek keretében a borkóstolás mellett az elmúlt években a vendégek megismerkedhettek Tolcsva öt csodálatos kastélyával, az esemény évről évre népszerűbb, ám most ezt is szüneteltetik – közölte Csoma Ernő. Kiemelte: a kialakult helyzet komoly gondokat okoz a tokaj-hegyaljai település borászati-turisztikai vállalkozásainak. Mint elmondta, a tavaszi hosszú hétvégékre, valamint programjaik idejére már az összes szállást lefoglalták a vendégek, amelyeket a járvány miatt vissza is mondtak. Emiatt az érintettek többsége a tartalékaiból él.

Most a tolcsvaiak ezt az időszakot arra használják fel, hogy sok időt töltenek a szőlőben, és igyekeznek biztosítani azt a minőségi boralapanyagot, amelyből a jövő évi borfesztiválon ismét jó szívvel kínálhatják majd a vendégeiknek finom nedűiket – közölte Csoma Ernő.

(A borítóképen: Idén nem lesz borfesztivál Tolcsván)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában