járvány és kultúra

2020.04.03. 08:00

A netre költözött a múzeum

Online tartalmakkal várja a látogatókat a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A virtuális térbe költözött át a Kazinczy Ferenc Múzeum a koronavírus-járvány idejére. A Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi filiáléja nem hagyja ugyanis múzeumi élmények nélkül a látogatókat az után sem, hogy március 17-től ideiglenesen bezárta a kapuit.

Nem állt meg az élet

A vészhelyzet idején, a központi határozatokhoz és rendeletekhez igazodva, ugyan kiállítótermeiben nem fogad vendégeket, viszont weboldalán és az online közösségi terében igen.

A múzeumban természetesen nem állt meg az élet. A munkatársak most is azon dolgoznak, hogy a kultúrára éhes közönséget kiszolgálják. A honlapon és a Facebook-oldalon naponta jelennek meg újdonságok a Kazinczy Ferenc Múzeumban őrzött gyűjteményekről, a muzeális értékű hagyatékokról és a jelenlegi kiállításokról. A múzeumi munkatársak kulisszatitkokat is megosztanak az intézményben zajló munkáról, a friss kutatásokról és azokról a témákról, amelyek házon belül foglalkoztatják őket.

Blogoló muzeológusok

A mindennapi élet aktualitásaira is reagál egy-egy írás a múzeumi blogon, amelyet néhány hónapja indított az intézmény a www.kazinczyferencmuzeum.hu oldalon KaMu címmel. A legutóbbi bejegyzés éppen azt a dilemmát mutatja be Kazinczy szemszögéből, ami ma is sok szülőnek okoz fejtörést: hogyan, milyen módszerekkel segítse gyermeke otthoni tanulását.

Meglepő információkat tartalmaz a spanyolnátha újhelyi történéseiről szóló írás is. De az az olvasó sem bánja meg, hogy a blogon időzött, aki először közömbösen kattintott a zuzmológiával foglalkozó cikkre. A blog szerzői a muzeológusok és a frissen alakult Újhelyi Múzeumbarát Kör tagjai.

(A borítóképen: A múzeum blogja a KaMu nevet viseli)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában