Komolyzene

2020.03.10. 10:00

Fesztiválon találkozik Bach és Sárospatak

Sárospatak is csatlakozik a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű klasszikus zenére épülő fesztiválja idén március 16-a és 22-e között több mint száz településen sok száz programot kínál az egész Kárpát-Medencében – közölte a sárospataki sajtótájékoztatón Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató. Hozzátette: az esemény 2015-ben Budapestről néhány belvárosi helyszínről indult el, tavaly pedig már 40 ezret meghaladó látogatószámot regisztráltak a rendezvényeken, amelyeken nem csak Bach műveit játsszák, a rendezvénysorozat a zeneszerző szellemiségéről szól. Arról, melyik művészeti ágban, hogyan tudják Bach zenéjét hasznosítani. Ennek megfelelően a helyszínek is változatosak: a kávéháztól a közparkokig sokféle teret találnak a művészek a kultúraközvetítésre.

A fesztiváligazgató hozzáfűzte: fő támogatóik a Miniszterelnökség, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A művészek – akik között nagynevű előadók is szép számmal vannak – térítésmentesen lépnek fel, a programok is ingyenesen látogathatók, de van, ahol regisztrációt kérnek a szervezők a befogadó helyszín korlátai miatt. Kiemelte: nagy öröm a számukra, hogy idén Sárospatak is csatlakozik a rendezvényhez. Megemlítette azt is: több helyszínen a Magyar Gyermekmentő Alapítvány adományokat gyűjt majd egy új lélegeztető gép megvásárlásához.

Patakiak Patakon

Sándor Zoltán miskolci karnagy, a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Intézetének egykori igazgatója hozzáfűzte: a borsodi megyeszékhelyen már évek óta szerveznek programokat a fesztivál keretében, amelyek nagy sikerűek. Ezek között megemlítette az intézet hallgatóinak Bach-marathonját, valamint a gyerekekkel szervezett találkozókat, de lepték már meg flashmobbal is a miskolciakat – mondta. Idén Marczi Mariann zongoraművész megkeresésére, vele együtt lép fel Sárospatakon a karnagy által dirigált Miskolci Egyetem Vonószenekara, amihez egy sárospataki együttes, A Művelődés Háza Kamarakórusa is csatlakozik. Füsti-Molnár Szilveszter a koncert helyszínét adó Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora arról szólt, hogy Bach által képviselt szellemiség egybeesik közel 500 éves intézményük küldetésével.

Aláhúzta: a teológia szívesen vállal szerepet magas minőségű kultúra közvetítésében. Aros János a város polgármestere emlékeztetett rá, hogy Sárospatak a kultúra magyar városaként több rangos művészeti eseménynek is helyet ad, például a Zempléni Fesztiválnak és a teológia által életre hívott V4-ek Zongorafesztiválnak. Külön örömét fejezte ki, hogy a március 20-i pataki koncerten, a teológia imatermében a sárospataki születésű Marczi Mariann és egy helyi kórus is fellép. Mindannyian megerősítették: jövőre bővülhet a fesztivál együttműködése Sárospatakkal.

(A borítóképen: A sajtótájékoztató résztvevői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában