Online előadás

2020.03.31. 11:00

Érkezik A mi osztályunk

Folytatja régebbi elő­adásainak közvetítését a Miskolci Nemzeti Színház.

Fotó: Bujdos Tibor

Bezárt a többi színházhoz hasonlóan a Miskolci Nemzeti is – a koronavírus-járvány miatt bizonytalanná vált, mikor játszhatnak ismét közönség előtt.

„Mit tettem?”

Ahogyan más társulatok, az itteni is úgy próbál valamilyen kapcsolatban maradni a közönségével, hogy régebbi előadásait osztja meg Facebook-oldalán.

Így eddig A velencei kalmár Mohácsi János rendezte Shakespeare-átiratát és Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényének Rusznyák Gábor-féle színpadi változatát közvetítették.

Most csütörtökön este 7 órától a soron következő előadás A mi osztályunk lesz – ezt vasárnap estig teszik majd elérhetővé.

Fontos színdarab

A huszadik század egyik legfontosabb színdarabja ez – mondta a premier előtt Bujdos Attila interjújában Béres Attila rendező. Úgy szembesít a korral, a saját gyarlóságunkkal, kicsinységünkkel, saját megfelelési vágyunkkal, kényszereinkkel és hősiességeinkkel, hogy egyáltalán nem foglal állást – sorolta a többi között.

Tadeusz Slobodzianek az egyik legfontosabb kortárs lengyel szerző. Egy közösség szemüvegén keresztül láttatja a huszadik század kiemelkedően fontos pillanatait.

Egy valamikori iskolai osztály tíz tagjának a sorsába látunk bele. És feltárul előttünk az első világháborútól a kétezres évekig tartó kor, a maga megrendítő mélységében.

– Nem keresünk felmentést ez alól a nyolcvan év alól. Bűnként ábrázoljuk a bűnt. De az a célunk, hogy kinyissuk a kérdést a nézőinkben is: „én mit tettem?”, „mit tennék?”, „lehetséges-e ilyen helyzet az én életemben is?” Vagy: „mit tettek a szüleim?” És „az helyes volt, vagy sem?” – ezekkel vezette be az olvasókat a történetbe Béres Attila.

A bemutató-előadás 2017. január 27-én volt, a Kamaraszínházban. A szereplők: Tenki Dalma, Simon Zoltán, Görög László, Varga Zoltán, Máhr Ági, Bodoky Márk, Gáspár Tibor, Nádasy Erika, Szatmári György, Keresztes Sándor. Csellón Márkos Albert, brácsán Szakács Sára a közreműködő.

(A borítóképen az előadás szereplői)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában