videósorozat

2020.03.22. 08:30

„Élet. Jelek”-et adnak magukról járvány idején

Videósorozatot indított az otthonmaradók számára az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete.

Bájer Máté

Fotó: Tóth István

Inspiráló, mesélő, gondolatébresztő, megindító vagy simán szórakoztató: ez jellemzi a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének (ATTI) új programját.

– Több oka van, hogy a sorozat ötlete megszületett – meséli dr. Szabó-Tóth Kinga intézetigazgató. – Amikor múlt szerdán megtudtuk, hogy másnaptól távoktatásra kell áttérünk, elsősorban nem a leadott tananyagok miatt kezdtünk el aggódni. Amiatt izgultunk, hogyan fog megmaradni az a fajta közösségi lélek, amit mi őrizgetünk itt az intézetben hallgatóinkkal, a külvilággal és egymással. Hogyan tartható fent a közösség a virtuális térben válság idején? Úgy gondoltuk, és úgy látjuk az „Élet. Jelek” eddigi fogadtatásából, hogy ez a sorozat megfelelő megoldás lehet.

A jövő kihívásai

Az intézetigazgató szerint a másik oka az volt a videókészítésnek, hogy az ATTI mindig kicsit kifelé is élt.

– Küldetése szerint egy olyan szellemi műhelylétre is törekedett az ATTI, amely a helyi értékekre építve, a világra nyitottan – a testtel és lélekkel is törődve – párbeszédet kezdeményez. Ennélfogva a válság idején is szeretett volna csatornát találni a külvilághoz, segíteni túlélni ezt a helyzetet.

Az első „Élet. Jelek”-videóüzenetet dr. Szabó-Tóth Kinga készítette, aki ismertette a jövő kihívásait, majd arról beszélt, hogy meg kell erősítenünk magunkat, valamint kihirdette a következő időszak jelmondatát: „Tartsunk össze!”

A második adás során dr. Fazekas Csaba egyetemi oktató ült a kamera elé. Történészként elmesélte, hogy néhány száz évvel ezelőtt az emberek hogyan reagáltak egy-egy járványra, majd ajánlott néhány izgalmas, témába vágó regényt is, például egyik személyes kedvencét, az „A londoni pestis” című Daniel Defoe-művet.

Itt ragadva

Dr. Szabó-Tóth Kinga azt is kifejtette lapunknak, hogy pszichésen az ATTI oktatóinak és hallgatóinak is jót tesz, ha szolidaritást vállalnak másokkal.

– Ez ad egyfajta tartást nekünk is, és ránk is visszahat: jó érzéssel tölt el, feltölt. Segít élni a tudat, hogy fontosak vagyunk, hogy számítanak ránk. Így született meg a sorozat ötlete, melyben oktatóink minden napra adnak egy kis lelki táplálékot. Mivel szeretjük a dolgokat állandóan továbbgondolni, fejleszteni, csütörtöktől hallgatóink is teret kapnak a szerkesztésben. Megkértük őket: ha van egy-egy bátorító üzenetük, posztjuk, azt küldjék el nekünk, hogy jusson, kitartson napról napra. Így valami olyan jöhet létre, ami korábban, a válság előtt nem volt: közösséggé tudnánk még jobban formálódni, kapcsolataink még mélyebbek lehetnek ebben az időszakban.

Ennek folyományaként a csütörtöki videót egy Közép-Európa tanulmányok mesterszakos tunéziai hallgató, Nawress Dhouib készítette, aki a kollégiumban ragadva arról énekelt, hogy szeretni a világ végezetéig érdemes.

(A borítóképen: dr. Szabó-Tóth Kinga)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában