Falikerámia

2020.02.09. 18:30

Életfa díszíti a Kodály falát

A különleges mű bemutatja az intézményben oktatott művészeti alkotásokat.

Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Egy falikerámiával gazdagodott a közelmúltban a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola. A magyar kultúra napja alkalmából átadott alkotást Lalák Angelika keramikus, művésztanár segítségével Hegedűs Mariann Éva, Kozma Luca, Szabó Lilla Lenke és Tóth Enikő kodályos növendékek mintegy hároméves munkával készítették el.

Az átadóünnepségen – mely egyben az intézmény kultúranapi megemlékezése is volt – a művészeti iskolában oktatott összes művészeti ág bemutatkozott.

Maga az alkotás egy életfát ábrázol, melynek virágaiként jelennek meg a falikerámiák: ezek pedig az iskola logóját, illetve a négy tanszakot – zeneművészet, táncművészet, képző- és iparművészet, valamint színművészet – ábrázolják.

Kerek Gábor, a kazincbarcikai művészeti iskola igazgatója elmondta, nagyon büszke arra, hogy növendékeik munkája elkészült és az intézmény dísze lehet.

– A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola 2020-ban ünnepli fennállásának ötvenötödik évfordulóját, ennyi ideje működünk önálló oktatási intézményként. Ez az életfa egy kicsit ennek a jelképe, hiszen a képző- és iparművészeti tanszak öt kiváló növendéke az itt elsajátított tudás gyümölcseként, művésztanáruk segítségével alkotta ezt a gyönyörű munkát – mondta.

Megmutatni az iskolát

A falikerámia egyébként másfél év intenzív munkájának köszönhetően készült el, tudtuk meg Lalák Angelikától és Hegedűs Mariann Évától, vagyis Hegedűs Mankától (így mutatkozott be nekünk és az alkotást is ezen a néven jegyzi). Fontosnak tartják megjegyezni: Manka és tanára képviselik a többieket is, akik középiskolai, egyetemi tanulmányaik idején a beszélgetésen nem tudtak részt venni.

– Intézményvezetőnk ötlete volt, hogy ezt, a főlépcsővel szemben található falat díszíthetné egy olyan alkotás, amit a növendékeink készítenek el. Mikor megkaptam a felkérést, számomra azonnal megfogalmazódott, hogy nem csupán festményt szeretnék, hanem minél többet megmutatni a tanszak palettájáról. Már ekkor sejtettem, hogy valami olyat fogunk készíteni, ami máshol eddig még nem igazán fordult elő – kezdte Lalák Angelika.

Ahogyan megtudtuk, az alkotást jegyző öt ifjú lánynak viszonylag könnyű volt a munka, hiszen összeszokott baráti társaság: általános iskola óta ismerik egymást. Rövid megbeszélés után azonnal igent mondtak a felkérésre, hiszen – mint meséli Manka – tudták: szép feladat egy ilyen művön megmutatni, tanulmányaik során mit adott nekik a Kodály.

A tervezési folyamatban mind a hatan részt vettek – vette vissza a szót Lalák Angelika. „Mivel intézményünk Kodály Zoltán nevét viseli, rögtön a népművészet felé fordultunk, így jutott eszünkbe az életfa ötlete, a többi pedig szinte már jött magától” – mondta mosolyogva.

Maradandót alkottak

A másfél éves alkotási folyamat során voltak azért nehézségek is: legnehezebb éppen a saját tanszakuk hiteles bemutatása volt.

– Ezt a munkát hagytuk utoljára, mert úgy gondoltuk, ha valamivel, ezzel aztán igazán hamar készen leszünk! Aztán végül azzal bajlódtunk a legtöbbet, hogy mit is mutassunk meg a képző- és iparművészetből – mondta nevetve. „Sok munkaóránk ment el az alkotáson megjelenő kis arcocskák kitalálásával is, mert az volt a cél, hogy kedvesek, meseszerűek legyenek, de mégse veszítse el miattuk a mű a komolyságát.”

Manka elmondta még azt is, az elkészült alkotásnak nagy sikere volt nemcsak az átadóján, hanem egy kreatív hobbicsoportban is, ahol megosztották.

– Nagyon jó érzés tudni, hogy maradandó alkotást adhattunk az iskolánknak, olyat, melyet később, tíz-tizenöt év múlva akár az ide járó gyerekeinknek is megmutathatunk majd – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában