Béke konferencia

2020.01.18. 13:00

Párbeszéd a béketeremtésről

Először rendeztek Béke Konferenciát hazánkban hagyományteremtő céllal.

Detzky Anna

Balról: Szurasenkó Dániel, Szabó-Tóth Kinga, Sándor Frigyes és dr. Jacsó Pál

Fotó: Bujdos Tibor

Neves vendég­ előadók járták körbe a béketeremtés, a párbeszéd és a tolerancia kérdését a Béke Konferencián pénteken a Tettre Kész Adományvonal, a Herman Ottó Múzeum és a helyet adó Miskolci Galéria szervezésében.

Egymás elfogadásáért

– 2020-ban öt ilyen konferenciát szeretnénk tartani más-más helyszíneken. Hiánypótlónak gondolom, hogy egymás elfogadásáért tegyünk, és beszélgessünk róla. Az Egyetemes Béke Szövetségének békenagyköveteként személy szerint is a vallásköziségért és a békéltetésért munkálkodom. Február 1-én Koreába utazom majd a szövetség világtalálkozójára – mondta Szurasenkó Dániel, a Tettre Kész Adományvonal szervezője. – A mai előadások lehetőséget teremtenek rá, hogy az idősebb és a fiatalabb korosztályt egyaránt bevonjuk a közös gondolkodásba. A Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnáziumból érkezett hozzánk egy osztály.

Az egész napos konferencia az elfogadás témakörében egy kerekasztal-beszélgetéssel indult.

„A szociológia azt mondja, hogy meg kell értenem a másik viselkedését és annak okait, de hogy szimpatikus-e nekem, egy másik kérdés. Az elfogadás lényege, hogy a másik is az emberi közösség tagja és attól, hogy másképpen gondolkodik, ugyanolyan fontos, mint én – mondta Szabó-Tóth Kinga szociológus, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese. – Bár a kisis­kolásoknál állítólag romlik a helyzet, a nálam tanuló egyetemistákat elfogadónak, nyitottnak találom, és az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetével is nagyon sok érzékenyítő programot végzünk.”

„Ha figyelembe vesszük a világvallásokat, akkor aranyszabályként szűrődik le a bölcsesség, hogy amit szeretnél, hogy veled tegyenek, azt tedd te is másokkal. Viszont fontos, hogy valóban azt halljuk-e és értjük-e, amit a másik mond? Ez még családon belül is probléma lehet – fejtette ki Sándor Frigyes evangélikus lelkész. – Keresztyénként pedig ahhoz igazodunk, amit a Biblia mond, hogy boldogok a békességre igyekezők: mert ők Isten fiainak mondatnak. Ez azt jelenti, hogy az embernek meg kellene békélnie Istennel, akinek nincsenek rossz szándékai felénk. Ugyanis ha az ember szívében béke van, akkor tud csak békét teremteni.”

„Jogászként nagyon nehéz meghatározni, hogy mi a szeretet és elfogadás. A bírónak az ítélete azokon a kistelepüléseken, ahol mindenki, mindenkit ismer, egy valós iránymutatás, de ez elfogadás nélkül nem megy. A jog alapjaihoz tartozik a törvény előtti egyenlőség, a kommunikációs egyenlőség, hogy hallgattassék meg a másik fél is és az ártatlanság vélelme. Ezek csak akkor tarthatók be, ha van elég türelmem, hogy meghallgassam a másikat is, és tisztelettel viszonyulok hozzá. Komoly üzleti tárgyalások állnak, vagy buknak ezen” – hangsúlyozta dr. Jacsó Pál ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában