A magyar kultúra napja

2020.01.23. 17:30

Jó ebédhez szólt a vers

A DVTK sportolói olvastak fel a Vigadóban a magyar kultúra napja alkalmából.

Bájer Máté

Fotó: Ádám János

„Ép testben ép lélek” – idézhetnénk a gyakran hangoztatott bölcseletet annak a szerdai rendhagyó felolvasásnak a kapcsán, aminek a Népkerti Vigadó és Söröző biztosított helyszínt. A DVTK-FUX női röplabda, és a DVTK Jegesmegvék férfi jégkorong csapatának játékosai ugyanis nem labdával, koronggal vagy korcsolyával, hanem nyomtatott, kézzel írt papírlapokkal érkeztek. Az étterem vendégei először gyanakodva szemlélték a sürgés-forgást és a helyiség végében felállított mikrofont, aztán visszatérve tányérjukhoz, nem szenteltek különösebb figyelmet a dolognak. Egészen addig, amíg Veres László, a Népkerti Vigadó marketingvezetője az állvány elé állva köszöntötte a vendégeket és felvezette a rendezvényt.

– Alapvetően arra gondoltunk – miután a Népkerti Vigadó olyan intézmény, ami szívesen közvetíti a kultúrát, szervez ilyen rendezvényeket – hogy előtérbe helyezzük az irodalmat a magyar kultúra napja alkalmából – mesél lapunknak a felolvasás ötletéről Veres László. – A tulajdonos, dr. Barkóczi István, a FUX Zrt. vezérigazgatója támogatja a helyi jégkorong és női röplabdacsapatokat, így kézenfekvőnek tűnt, hogy megpróbáljuk összehozni a sportot és a kultúrát. Arra kértük tehát a játékosokat, hogy válasszanak egy-egy verset, vagy novellát, amit szívesen felolvasnának a vendégek előtt. Tekintettel a jó kapcsolatra – a jégkorongcsapat minden nap ide jár ebédelni – könnyű volt megszervezni az eseményt, hiszen a sportolók is szívesen vették a meghívásunkat.

Érdekes választás

Az esemény több szempontból is rendhagyónak mondható: egyfelől nem közismert, már-már agyonhallgatott művekkel készültek a sportolók, másrészt a „hölgyeké az elsőbbség” szabályt is felrúgták; Kiss Patrik, a DVTK Jegesmedvék játékosa lépett először a mikrofonhoz. A Székesfehérvárról érkező 21 éves csatár, aki a válogatottban is szerepel, Reiman Zoltán, Miskolc a várad, az életed! című könyvéből olvasott fel. Bár kissé dadogtak a szájában a helynevek, számos érdekes „Miskolcikum” hangzott el: többek közt megtudhattuk, hogy erre a vidékre nem jellemző a sajátos tájszólás, valamint mennyi híres ember származik ebből a városból. Kiss Patrik – saját bevallása szerint – csak most ismerkedett a szöveggel, ugyanis utolsó perces beugróként csatlakozott a rendezvényhez. Ennek tudatában hallgatva az előadását még inkább becsülendő, hogy vállalta a feladatot, és értéket közvetített a hallgatók felé.

A DVTK-FUX női röplabda csapat játékosainak már jóval több idejük volt felkészülni a feladatra. Egri Klaudia szerint, aki Faludy György Távolabbi jövő című versét olvasta fel, közös döntés született arról, hogy kik álljanak mikrofon elé.

– Csapaton belül beszéltük meg a dolgot, és örültünk, hogy ránk esett a választás.

Kiss Emese, aki szintén a DVTK-FUX sportolója, az internetet hívta segítségül.

– Beírtam a keresőbe, hogy vers a magyar kultúra napja alkalmából, és a találatok közül szemeztem. Olyan művet szerettem volna, ami a hazaszeretetről szól. Így döntöttem Pósa Lajos Dal a hazáról című verse mellett.

Egri Klaudia ezzel szemben először a szerzőt választotta ki, és utána próbált megfelelő verset találni, amiben az építkezés és a jövő megszépítésének eszméje központi szerepet játszik. Az esemény végén Veres László viccesen megígérte, hogy a magyar sport napján az étterem dolgozói öltenek majd mezt és vesznek a kezükbe hokiütőt – ezzel a tréfával is értékelve a sportolókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában