VIlághír

2020.01.23. 18:30

Az egész világon ismerik a magyarokat

Világhírű magyar művészek: listát készítettünk a magyar kultúra napján.

Hajdu Mariann

A Bartók Plusz Operafesztivál nyitóünnepségén. Bartók nevével viszi hírét a rendezvény a világba

Forrás: ÉM-archívum

Bartók Béla, Robert Capa, Nádas Péter. Néhány magyar név, amit sokan ismerhetnek – legalábbis azok közül, akik járatosak kulturális berkekben – a világ sok-sok pontján. Vajon hány további nevet tudnánk összegyűjteni a magyar művészek közül, akik a határainkon túl is képviselik a magyar kultúrát, akiket világszerte ismernek, elismernek?

A gyűjtés apropója a magyar kultúra napja. Az összegyűjtésben több kulturális szakember (magyar- és zenetanárok, zenész, képzőművész) segítségét kértük, ezúton is köszönjük ötleteiket.

Tudjuk, nem teljes a lista, lehet még tovább gondolni, folytatni.

Petőfi és Márai

Elsőként az irodalom területéről szemezgettünk. A régmúltból Petőfi Sándort említették elsőként, mint mondják, az ő művei közül fordították le a legtöbbet idegen nyelvre. Nemzetközileg ismert még Molnár Ferenc (1878-1952), akinek a Pál utcai fiúkat köszönhetjük. Tengerentúl színművei hódítottak.

Kortárs íróink közül a Nobel-díjas Kertész Imrét mindenképp meg kell említenünk, és világszerte ismerik Nádas Péteren túl Krasznahorkai László, Dragomán György, Esterházy Péter nevét is. Felkerült a listánkra Szabó Magda (1917-2007) és Márai Sándor (1900-1989) is, mindkettőjük könyveit sok-sok nyelvre fordították le.

Festők, grafikusok

Híres képzőművészeink listája is hosszú. Rippl Rónai József (1861-1927) nevét segítőnk szerint nem hagyhatjuk le a listáról. Ugyancsak ott a helye László Fülöpnek (1869-1937) is. Világhírű festőművészünk volt Csernus Tibor (1927-2007) és Hartai Simon (1922-2008), ma is alkot Lakner László (1936). Nemzetközi karriert futott be Szász Endre festő, grafikus és porcelánfestő (1926-2003), napjainkban pedig Reigl Judit (1923) neve is ismerősen cseng Magyarországon kívül. Többen említették Maurer Dóra (1937) nevét, akinek nemrégiben nyílt kiállítása (nem akárkinek lehet) a londoni Tate Modernben.

A zeneművészet területén Bartók Bélán kívül Kodály Zoltán nevét is ismerik a világon, bár őt inkább pedagógiai módszerei miatt. Világhírűvé lett Bakfart Bálint (ő a 16. században élt) és Liszt Ferenc is. Ligeti György (1923-2006), Id. és ifj. Kurtág György, Dohnányi Ernő (1877-1960) került még fel a listára. Helyet kap még rajta Eötvös Péter is, kortárs zeneszerzőnk 1944-ben született.

Folytathatnánk…

Kérdés, mely szakterületekkel bővítsük még listánkat. A fotóművészetet nem hagyhatjuk ki, és akkor Robert Capa és André Kertész nevét emelhetjük ki. Filmrendezőink közül az Oscar-díjas Szabó István és Nemes Jeles László neve kihagyhatatlan, Tarr Bélát is sokan említették segítőink közül. Ha már magyar művészek, miért ne kaphatna a listán helyet a divattervezés is. Napjaink leghíresebb világhírű divattervezője pedig Nanuschka, azaz Sándor Szandra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában