Interjú: Barta Mária Violával, a babaszínház ötletgazdájával

2019.12.31. 08:00

Színházi élmény a legkisebbeknek

Mikulás, hol vagy? címmel babaszínházba várták a legkisebbeket az ÚjHold Közösségi Térben.

Nagy-Hankó Krisztina

Barta Mária Viola (balra) és Kolozsi-Koss Judit

Fotó: Ádám János

Mikulás hol vagy? színész és Kolozsi-Koss Judit zenész bohókás előadásában megjelennek a téli erdő állatai a magyar folklórból válogatott mondókák és dalok segítségével. Az évben utoljára találkozhattak velük ebben a formában a babák és mamák, de a produkciók sora 2020-ban is folytatódik, tudtam meg az ötletgazdától, Violától.

Hogy kezdődött a babaszínház?

Egy felkérés kapcsán indult néhány évvel ezelőtt, akkor néztem utána, mi is az a babaszínház, azóta pedig a gyakorlati tapasztalatok alapján fejlesztem, mindig kicsit változtatok rajta. A legfőbb felismerés, hogy rövidebbnek kell lennie. Nagyjából 15 perc az, amit a kicsik követni tudnak zsizsegés nélkül. Eleinte hosszabb volt, de rájöttem, hogy hiába akarok több élményt nyújtani, nem bírják türelemmel. Mondókákat és gyermekdalokat használok, egyrészt mert mondókázós foglalkozást is tartok, így adja magát az alapanyag, másrészt ezek nem jogdíjasok. S ezáltal a magyar nyelv iránti elköteleződésünk is jelen van az előadásokban, illetve a babák beszédfejlődésében a sok mondóka fontos szerepet játszik.

Mióta játszanak ketten együtt?

Egyszer együtt utaztam egy zenész ismerősömmel és megkérdeztem, lenne-e kedve muzsikálni a babaszínházban. Ő volt a sok hangszeren tudó Fáy Ádám. Két bemutatón dolgoztunk együtt. Aztán elfoglaltságai miatt Ádám már nem ért rá. Akkor jutott eszembe, hogy az én kedves anyatársam, dúlám, hordozási tanácsadóm, aki kollégám is volt a színházban, ő bizony nem mellesleg hegedül is. Megkérdeztem, igénybe vehetném-e ezt a szaktudását is, lenne-e kedve beugrani a nyári előadásba. Volt. (Egyébiránt Kolozsi-Koss Judit főállású édesanya, három gyermeke van.) Azóta együtt alkotunk, és ennek már másfél éve. A nyári előadásba még csak belecsöppent, viszont az őszi előadást már ketten találtuk ki. Akkor még új volt számára, hogy nem csak zenélnie kell, mert rávettem, hogy szereplőként is részt vegyen. A mikulásos előadást egyedül kezdtem két éve, ezt is kibővítettük kétszereplősre. Így mozgalmasabb és színesebb is a több csilingelő, csörgő hangszerrel, énekkel, metalofon–hegedű duettel, az élő zene hatása pedig vitathatatlan.

Hogyan áll össze a mese?

Eddig mindig évszakhoz illeszkedő előadást találtam ki. Úgy kezdődik, hogy összegyűjtök az adott évszak témájában jó sok mondókát, és megpróbálok körülbelül a tizedét felhasználva egy kis történetet kerekíteni. Nem kell, hogy bonyolult legyen, hiszen a babák még nem tudják követni, nekik csak az itt és most van. Nekem mindenképp és a szülőknek is bizonyára jólesik, ha van egy kis íve a történetnek. Például a decemberi előadásban a két manó elbámul a téli erdőben, állatokkal beszélgetnek, és így lemaradnak a Mikulástól. A tavaszi babaszínházban meg medvék leszünk, akik a kikeletben, a virágok, eső, napsütés csodáiban gyönyörködnek.

Jövőbeni tervek?

Januárban új előadás összeállítását tervezzük. A legkisebb gyermekem is óvodába megy, így több időm lesz ezzel foglalkozni. Szájhagyomány útján terjed a hírünk, jólesik, hogy ez alapján már meghívtak néhány helyre szerepelni, és pozitív visszajelzéseket kaptunk. Marketingstratégiánk még sajnos nincs, erre eddig nem volt időnk és energiánk, pedig jó lenne minél többet játszani, ha már dolgoztunk vele.

Elvarázsolják a mondókák

Az előadást követően beszédbe elegyedtem néhány anyukával, Szendrei Henrietta, a két és fél éves izgő-mozgó Nándor édesanyja egyik szemét le sem veszi a kisfiúról, miközben beszélgetünk. Elárulta nekem, hogy más hasonló foglalkozásokra is járnak, de Violát mindenhová követik. A kisfiát leginkább a babaszínház köti le, teljesen elvarázsolják a mondókák és dalocskák. Ennek következményeként nagyon sokat ismer már, és akár magától is elmondja.

A közösségi tér rendszeres látogatói Gyurcsikné Bertóti Diána és másfél éves kislánya, Kincső. Nem csak a babaszínházba járnak. A többi anyukát már ismerősként üdvözlik, ha ide jönnek. Előnyben részesítik az interaktív, mondókás foglalkozásokat, mert a kislány nagyon fogékony ezekre. Korábban a két nagyobb gyermekével is kereste a hasonló lehetőségeket, de kétségkívül Kincső a legnyitottabb közülük. Ugyan a város másik végéről jönnek, de mint mondja, megéri. Hiszen nem az számít, hol van az adott program, inkább a minősége a fontos – fogalmazott az édesanya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában