Washington

2019.12.15. 15:00

Satchmo trombitája

Az USA történetét bemutató múzeum egyik legértékesebb tárgya Louis Armstrong trombitája.

Kolodzey Tamás

Kollégánk, Kolodzey Tamás a tárlónál. Jobbra fenn: Louis Armstrong trombitája

Fotó: Kolodzey Tamás

A magyarosan Szacsmo becenévre hallgató muzsikus – aki lassan már ötven esztendeje nincs az élők sorában – máig a világ leghíresebb amerikai trombitása, énekese, a dzsessz történetének legnagyobb alakja, szó szerint koronázott királya.

Utánozhatatlan

Pályája csúcsán kapta a legnagyobb elismerést, amit zenész kaphat: „amit Louis nem tud ebből a szakmából, azt már nem is kell tudni.” Armstrong nem csupán fújt, szórakoztató művész is volt, és olyan jellegzetes, rekedtes hanggal rendelkezett, amelynek nem akadt párja a földön. Egyedi előadásmódja nyomán számos dal vált örök slágerré. A rögtönzés óriásaként szöveg nélkül, a hírek szerint csupán szótagok artikulálásával énekelt, és vált utánozhatatlan sztárrá. A hatvanas, hetvenes évek Amerikájában nagyon sokat köszönhettek neki fekete bőrű embertársai, hiszen ha „finoman” is, de harcolt a jogaik elismerése érdekében. A múzeumban, ahol egyik trombitája látható, felirat hirdeti: minden követője, műfaji utóda a nyomdokán halad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában