Miskolc

2019.11.07. 18:00

Aranyat érnek a kézművesremekek

Merényi József: „Orvosság volt a lelkemnek, balzsam, mézédes nedű.”

Fotó: Kozma István

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2002-ben indította útjára a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. Az idei felhívásra csaknem 130 pályázat érkezett be, az ünnepélyes díjátadón 47 remek díjat adtak át, két pályázó pedig Elnöki Aranyérem kitüntetésben részesült. Borsod megyéből ezúttal hat alkotó indult a megmérettetésen, közülük négyen vehették át a Kézműves Remek díjat, Merényi József népi iparművész pedig Elnöki Aranyérmet kapott. A rangos elismerés előfeltétele, hogy öt alkalommal részesüljön kézműves remek minősítésben a munkánk – tudjuk meg kiállításán a díjazottól.

Székely Himnusz

– Ha egyszer megírom életem legszebb napjait, akkor az egyik alighanem az lesz, amikor – cirka tíz év után – újra önálló kiállításom nyílott, ezúttal a Teleki Tehetséggondozó Kollégiumban – idézi fel az alkotó. Egy fafaragó – még ha népi iparművész is – jó néhány évet, órát, napot dolgozik azokon a tárgyakon, melyekből egy kiállítás összeáll. Az már csak ráadás, hogy a tárgyak zömét (hál’ Istennek!) úgy kell összekunyerálni jelenlegi boldog tulajdonosaiktól – teszi hozzá.

 

A kiállítás szervezéséről elmondja: Annak idején egyike voltam a frissen fölépült Fazekas Úti Általános Iskola elsőként végző nyolcadikosainak. Mint tudjuk, az elmúlt ötven évben ez az intézet a kórusa révén eljutott a világhírig. Telefonban elmotyogom a kívánságomat Balásné Molnár Ildikó karvezetőnek: szeretném, ha eljönne néhány gyerek a megnyitóra és elénekelnék az Ősi Székely Himnuszt… Pici szünetet tartok, a válasz dalban érkezett: „Oh, én édes Jóistenem, oltalmazóm, segedelmem…”

Használati tárgyak

A vendégek között szerepelt Zsiga László a kiállítás kurátora, Kupcsok Béla Teleki Tehetséggondozó Kollégium igazgatója, a házigazda és Gergye Zoltán a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke, aki vállalkozott a kiállítás megnyitására.

– Gergye Zoli arról beszélt, ami a legfontosabb: a tárgyakról, melyek megtekintését ajánlja. Az alkotóról,a barátról, akit jól ismer. A kollégium diákjai egy kis műsorral készültek. Szép barna hajú lány balladaian szép dalt énekelt Erdély és az idők mélységeiből. Majd Charlie Chaplin filmzenéje szólalt meg klarinéton egy ifjú előadásában Zoller tanár úr kíséretével. A záróakkord Claude Achille Debussy remekműve számomra régóta több mint zenemű. Orvosság volt a lelkemnek,balzsam, mézédes nedű – idézi fel érzéseit.

A kiállításon végighaladva sorolja: ezek mind használati tárgyak, sokuk a méltatlanul alábecsült értékes fából bodzából készült. Megtekinthetők az általa faragott sírjelzők (kopjafák) fotográfiái, a Kapoli-pályázatra készült három eszköz, köztük egy míves furulya. Ez utóbbi hangszerből széles választék található, csakúgy mint a különböző fejjel ellátott pásztorbotokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában