Tibolddaróc

2019.11.17. 10:00

A közös éneklés öröme tartja össze a csapatot

Értékes díjak birtokosa a hagyományokat őrző Tibolddaróci Népdalkör.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fontos szerepet tölt be a község életében a 22 éve működő népdalkör, amely minden központi rendezvényen fellép, őrzi a hagyományokat és a helyi dalostalálkozók házigazdája.

– Balla Erzsébet volt polgármester javaslatára Magasvári Károly kultúrigazgató és Czufor András nyugdíjas tanár alapította a csoportot. Gyorsan híre ment, hogy daloskör alakul, és az elsők között csatlakoztam. Kezdetben még 24 fővel működtünk, férfiak és nők vegyesen, de mostanára tízen maradtunk asszonyok – mesélte Homonyik Istvánné, a dalkör jelenlegi vezetője.

Ötszörös arany minősítés

A közösség fontos szerepet tölt be a település életében.

– Állami és egyházi ünnepeken mindig fellépünk Tibolddaróc rendezvényein, ahová a témához illő népdalcsokorral készülünk. Most már karácsonyra gyakorolunk, ahol a gyerekek betlehemes műsorához szoktunk csatlakozni. Legutoljára Szomolyán jártunk dalostalálkozón, és a Darócok IX. Találkozóján énekeltünk községünkben Szent Donát szobránál, ahol azok a települések képviseltetik magukat, amelyeknek a daróc szerepel a nevében. Jó kapcsolatot alakítottunk ki többek között a bogácsi, bükk­ábrányi, csardi, felsőzsolcai, harsányi, kácsi, kiskövesdi és szomolyai népdalkörökkel, akiket dalostalálkozóinkon is szívesen látunk. Több minősítést kaptunk már: egy ezüstöt, öt aranyat, három Arany Pávát, egy fesztiválnagydíjat, két nívódíjat. Szerepeltünk a rádióban, és van két CD-nk – sorolta a dalkör vezetője.

Befogadó közösség

Szívesen bővülne a társaság újabb, fiatalabb tagokkal is.

– Czufor András képzett karvezető, 11 évig vezette a közösséget, aztán hogy ne essünk szét, én vállaltam, hogy összefogom a csapatot. Nem vagyok tanult zenész, de az életem része az éneklés, mert már a szüleim és nagymamám is, akivel együtt laktam, kórustag volt. Számunkra, akik járunk a csoportba, sokat jelent, hogy szeretünk énekelni, ez felüdülés, kikapcsolódás is. Mostanra baráti kör lettünk, de szívesen fogadjuk az újakat és a fiatalabbakat, bár az a tapasztalatunk, hogy nem igazán népszerű köreikben a népdal. A nagyobb évfordulókat közösen ünnepeljük, de az együttléteink alapvetően a dalok gyakorlásából áll. Próbáinkat szerdánként 16 órától 17.30-ig a Patakmenti Szabad­idő Központ és Könyvtár egyik termében tartjuk. Dalaink egy része még Bandi bácsi idejéből maradt ránk, a másik felét pedig Béres János Kossuth-díjas zenepedagógus, népzenekutató, furulyaművésztől tanultuk. Legújabb tagunk Novák László, aki citerán kísér bennünket – zárta Homonyik Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában