Szikszó

2019.10.13. 18:00

Egy könyv Szikszóról, a szikszóiakról

Az újra várossá válás évfordulójára készült el beszélgetések alapján a kötet.

Horváth Imre

Endrei Judit és Füzesséry József

Csütörtökön délután mutatták be az Endrei Judit televíziós szerkesztő-műsorvezető által írt, Szikszó 30 című könyvet az Inkubátorházban. A kötetről nem csak a szerző, hanem dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is beszélt, az érdeklődőknek lehetőségük volt kérdezni, Endrei Judit pedig természetesen dedikálta is a kötetet.

Igazi ékszer

Szikszó várossá válásának 30. évfordulójára készült az exkluzív kiadvány, melyben a szerző emberi sorsokon, életeken, a közösséget előre vivő személyiségeken keresztül mutatja be az olvasóknak a várost. A bemutatón szinte teljesen megtelt az Inkubátorház nagyterme, Endrei Judit hangot is adott pozitív meglepetésének, miközben bemutatta a testvérét Erikát is, aki lektorálta a könyvet. Nem csak emiatt volt azonban a testvérpár a városban, Endrei Judit elmondta: annyira megszerette a várost, hogy szerette volna megmutatni, így a nap folyamán bejárták egész Szikszót.

A rendezvényt Füzesséri József, Szikszó polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, nagy megtiszteltetés ez a kötet, amely nem csak az elmúlt harminc évet foglalja össze, hanem benne vannak a szikszói emberek, kincsek.

– Egy város akkor tud fejlődni, csodákat megvalósítani, ha olyan emberek élnek a településen, akik hajlandóak is tenni érte, nem csak ott alszanak és élik a mindennapjaikat, hanem összefognak. Megálmodtunk együtt egy kisvárost, amelyhez mindenki hozzátette a saját területén a maga erősségét, hitét, tudását. Ez a könyv erről a hitről, a barátságról, a szeretetről szól és nagyon jó ötlet volt, hogy ehhez Endrei Juditot kértem fel. Én egy szép és emlékezetes könyvet szerettem volna a harmincadik évfordulóra, de ez minden elképzelésemet felülmúlja, olyan ékszer lett, amelyet Szikszó méltán tud viselni, és remélem nagyon sokan fogják forgatni – mondta a polgármester.

Dr. Horváth Zita már a nyomdába kerülés előtt olvashatta a kötetet, és méltatása elején arról beszélt: egy könyv akkor értékes, ha sokan forgatják. Ez a könyv pedig nem csak szakmailag van „nagyon rendben”, hanem lényeges, hogy nem egy szűk szakmai közönséghez szól, hanem azoknak akik ebben a városban élnek, innen származtak el, vagy valamiért kötődésük van a városhoz.

– A könyv jelentőségét az adja, hogy nincs olyan társadalmi csoport, foglalkozási ág, amelynek képviselője egy létező személy képében ne lenne benne. Olyan emberek szerepelnek benne, akikkel bármikor találkozhatunk a város utcáin. Fontos, hogy azokat az embereket megbecsüljük, akik a mindennapokban dolgoznak egy településért, ők a hétköznapi hősök, akiktől egy város élő lesz. Szikszó harminc éve újra város, de mindig is meghatározó mezővárosa volt a megyének, ez a könyv pedig remélem mindenkiben erősíti a lokálpatrióta érzetet – mondta a helyettes államtitkár.

Lelke van

Nagyon megható és jóleső érzésnek nevezte Endrei Judit a fogadtatást, mint megjegyezte, bár már kettő, plusz kilenc könyvet tudhat maga mögött, de még egyikről sem beszéltek ennyire szépen, szeretettel.

– Két évvel ezelőtt jártam először Szikszón, egy másik könyvem kapcsán hívott meg a könyvtár egy beszélgetésre, nagyon kellemes, jókedvű beszélgetés volt. Eközben elárultam, hogy nagy csalódás ért éppen azon a napon, mert egy könyvtervemet elutasították. Sosem felejtem el, polgármester úr az első sorban ült, és odaszólt, hát írjon maga könyvet Szikszóról. Innen jött az ötlet. Az, hogy azóta szeretek idejárni, és kimondom: megszerettem Szikszót leginkább az itt élő embereknek köszönhető – vallott a tévés személyiség.

Hangsúlyozta: a legfontosabb szempontnak azt tartotta, hogy lelke legyen a könyvnek, lelke pedig az emberektől lehet. A szerző több történetet is felidézet a könyvből, mint mondta mindenki nagy szeretettel ült le vele beszélgetni, és ők azok, akiktől Szikszó olyan, amilyen. Hozzátette, sokaknak lett volna helye még a könyvben, de talán lesz folytatás, amelybe a további történetek is bekerülhetnek. A beszélgetés után a rengeteg sorba állónak estébe hajlóan dedikálta a könyveket Endrei Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában