Helyi kultúra

2019.09.25. 13:30

Őszi fesztivál a múzeumban

Sajtótájékoztatón ismertették a Herman Ottó Múzeum programjait, melyeket a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából szeptember 23. és november 10-e között rendeznek.

Pap Gyula

A programot bemutató egészítette ki

Fotó: Ádám János

Dr. Szolyák Péter megbízott igazgató kiemelte többek között Bogdándy Zoltán Szultán kiállítását, a Beavató mesék, a Katasztrofizmus a képzőművészetben és a Névtelen hősök – Isten előtt nem ismeretlenek című programokat. Várhatóan sokakat vonzanak majd a Tárlat-túrák és a Krimi-körút a múzeumban című programok is.

Millenniumi díjas fotográfia

Kiemelkedő attrakció a Váncza Emma miskolci fotográfusnő Hámori-tóról készült panorámaképének res­taurálása, melyről Szentesi Edina muzeológus, a projekt vezetője beszélt. A miskolci fotográfusnő egyike volt kora legkiemelkedőbb alkotóinak az akkor leginkább férfiak uralta pályán – tudtuk meg. Munkásságát többek között millenniumi nagyéremmel ismerték el. Az egyedi restaurálásban részesült a Hámori-tóról készült, öt részletben fennmaradt alkotása az eredeti keretben 160×60 cen­timéteres méretben lesz látható – ismertette a restaurálási projekt vezetője. A rendkívül részletgazdag panorámakép egykor utólagos színezéssel nyerte el végső formáját.

Láthatóvá tenni

A Látás-Mód Alapítvány a Látássérült Emberek Oktatásáért kuratóriumának elnöke, Weisz Ildikó mutatta be a Tegyük láthatóvá a múzeumot!-projektet. Az alapítvány elkötelezett támogatója az akadálymentesítés minél több területen történő megvalósításának – hangzott el. A jelen program – a kultúra és a gyógypedagógia ágazatközi együttműködésének eredményeként – a múzeumokban dolgozó szakembereket és munkatársakat készíti fel a látássérült személyek fogadására.

A Herman Ottó Múzeummal közös szakmai együttműködés révén kiválasztott intézményekben egy alkalmankénti háromórás műhelymunka keretében történik az ismeretek elméleti és gyakorlati átadása. A tematikában helyet kapnak a látássérüléssel kapcsolatos ismeretek, a kommunikáció és a segítségnyújtás módjai, az audionarráció alkalmazása múzeumi keretek között és saját élményű tárlatvezetés lefedett szemmel. A program megvalósítása során tíz hónap alatt tíz helyszínre látogatnak el az alapítvány szakemberei a megyében. Az előadáshoz kapcsolódóan kurátori ismertetőn vettek részt a jelenlévők szimulációs szemüveggel a Dinók Földjén – MezoZOOikum című kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában