Mád

2019.08.15. 15:45

Odesszai kocsmadalok

A Zempléni Fesztivál idén is ellátogat a mádi zsinagógába.

Mádon ideális fellépőhelyszín a messze földön híres zsinagóga. Itt ad csütörtökön délután négy órakor koncertet a „klezmerkirály” Jávori Ferenc (Fegya), aki zongorán játszik, és a szaxofonnal is mesterien bánó Dunai Tamás színművész.

A két művész nem először lép fel a mádi zsinagógában, így már visszatérő vendégeknek számítanak a hegyaljai településen. Ez alkalommal a XX. század tízes, húszas éveinek zsidó Odesszájába viszi el a közönséget a Nagy Katalin alapította liberális szellemű városba, ahol a rengeteg nemzet keveredéséből adódó hatásokkal, beszűrődésekkel kivirágozhatott a zsidó kultúra, tudomány, zene, humor. Ebből az időből származó anekdotákból, városi legendákból, kocsmadalokból, viccekből kibontakozik az akkori zsidó világ színessége, gazdagsága.

Gengszterek, kereskedők, fűszeresek, kocsmárosok mára már nem létező világa elevenedik meg a két nagyszerű művész tolmácsolásában a fesztivál koncertjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában